Pieczarki to doskonała alternatywa dla mięsa. Doskonale zastępują je w wielu daniach. Idealnie sprawdzają się również jako baza jednej z najbardziej "mięsnych" znanych nam potraw, czyli pasztetu. W dzisiejszym przepisie pokażemy, że ten tradycyjny wypiek w wersji pieczarkowej może być jeszcze smaczniejszy. Jak przyrządzić pasztet warzywny z pieczarkami? Poniżej znajdziesz prosty przepis na idealne danie, które znajdzie swoje miejsce zarówno na świątecznym stole, jak i w codziennym menu.

Prosty przepis na warzywny pasztet z pieczarkami

Przepis na pasztet warzywny z pieczarkami

Składniki:

  • 1,5 kg pieczarek
  • 200 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku i tymianku
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • cała natka pietruszki
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy kaszę w posolonej wodzie przez około 20 minut. Najlepiej, jeśli lekko ją przegotujemy lub po ugotowaniu pozostawimy ją w wodzie, aż wsiąknie całą jej zawartość. Dzięki temu kasza będzie uwalniać wilgoć podczas pieczenia.
  2. W czasie, kiedy kasza się gotuje, możemy pokroić pieczarki, cebulę oraz czosnek w kostkę. Im będzie drobniejsza, tym lepiej.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone warzywa oraz pieczarki. Jeśli się nie mieszczą, możemy dodawać je stopniowo. Dodajemy sól oraz pieprz. Smażymy przez około 15 minut.
  4. Przygotowaną kaszę oraz pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem po delikatnym ostudzeniu umieszczamy w jednym naczyniu. Dodajemy pozostałe przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz musztardę. Całość dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to rękoma, delikatnie ugniatając przy tym masę. Dzięki temu będzie gładsza i bardziej napowietrzona.
  5. Masę przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wkładamy na około 50 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z włączoną funkcją termoobiegu.


Zobacz także: