Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, warto więc już teraz zacząć myśleć o świątecznych potrawach. Dziś pokażemy, jak przygotować babkę wielkanocną – w wariancie nieco zdrowszym od oryginału, bo bezglutenowym.
Jak zrobić bezglutenową babkę wielkanocną? Przepis
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 ml mleka roślinnego
- 100 ml oleju słonecznikowego lub kokosowego
- 3/4 szklanki rozdrobnionego cukru
- skórka z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier) przesypujemy do dużej miski i mieszamy. Następnie dodajemy mleko roślinne – zależnie od indywidualnych preferencji, ponieważ do ciasta można wykorzystać niemal każdy jego rodzaj – od ryżowego, przez słonecznikowy, a na sojowym kończąc. Ciekawym zabiegiem dla osób lubiących kuchenne eksperymenty jest wymieszanie jednej odmiany mleka roślinnego z 50 ml mleka kokosowego, co wzbogaci nieco smak babki.
Do masy dodajemy olej oraz skórkę pomarańczową, po czym mieszamy wszystko do dokładnego połączenia składników. Całość przelewamy do formy, wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką, co pomoże uniknąć przywierania. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut. Stopień wypieczenia sprawdzamy poprzez nakłucie drewnianą wykałaczką – po wyjęciu powinna być sucha.
Gdy babka nieco ostygnie, można dla smaku pokryć ją z wierzchu cukrem pudrem lub lukrem.
Zobacz także: