Faworki to bardzo popularna przekąska, mająca jednak pewną ogromną wadę. Naprawdę ciężko nazwać je zdrowym fit jedzeniem. Smażone w głębokim oleju kawałki ciasta są bardzo tuczące, ale na szczęście jest na to pewien sposób. Jak zrobić pyszne fit faworki?

Fit faworki - przepis

Lista składników:

  • 500 g mąki
  • 7 żółtek jaj
  • 9 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mocnego alkoholu
  • pół łyżeczki soli
  • cukier puder (albo lepiej ksylitol)


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę lub matę, na której będziemy wyrabiać ciasto. W środku "pagórka" robimy dołek i dodajemy żółtka, po czym mieszamy, zagarniając mąkę do środka. Dodajemy jogurt, sól, a także alkohol (zmniejsza wchłanianie tłuszczu). Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki, pilnując, by dokładnie się połączyły. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone i pulchne, dlatego należy zagniatać je bardzo dynamicznie przez kilka minut. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski i odkładamy na kilkadziesiąt minut, dając mu "odpocząć".

Po tym czasie rozkładamy ciasto z powrotem na płaskiej powierzchni i wałkujemy na jak najcieńsze placki. Następnie każdy placek tniemy nożem na paski o szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10-15 cm. W środku każdego z pasków robimy nacięcie i przekładamy przez nie końcówki paska.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze faworki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczenie powinno trwać około 12 minut. Jeśli zaczną się zbytnio przypiekać, wyciągamy je wcześniej. Po upieczeniu pozwalamy im się schłodzić, po czym posypujemy cukrem lub ksylitolem.


Zobacz także: