Wiosna to idealny czas na przyrządzenie smacznej, kolorowej sałatki, cieszącej tak oczy, jak podniebienie. Na jaką się zdecydować? Można na przykład użyć rzodkiewki, którą śmiało możemy nazwać królową nowalijek. Jeszcze lepiej jest jednak wykorzystać jej kiełki i sezonowe warzywa – wszystkie te składniki są i smaczne, i zdrowe, a spożywać je może bezpiecznie niemal każdy.


Poznaj właściwości kiełków rzodkiewki


Jak zrobić wiosenną sałatkę z kiełków rzodkiewki? Przepis

Istnieje wiele przepisów na doskonałą sałatkę z kiełków rzodkiewki. Proponujemy taki, do którego nie używa się mięsa ani składników pochodzenia zwierzęcego. Taka sałatka może być więc daniem odpowiednim również dla wegetarian i wegan.

Składniki:

  • 20 g kiełków rzodkiewki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 garść liści sałaty
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki.
  2. Sałatę umyj i osusz. Następnie porwij liście na kawałki, przełóż do miski i dodaj do nich pomidorki.
  3. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sałatki wraz z kiełkami rzodkiewki.
  4. Całość lekko oprósz solą i pieprzem, według własnych upodobań.
  5. Wymieszaj olej z cukrem, octem i musztardą, aż uzyskasz gładki sos.
  6. Polej sosem sałatkę i delikatnie wymieszaj. Podawaj jako element śniadania lub dodatek do obiadu.
Istnieją, oczywiście, inne warianty tej sałatki. Osoby niebędące weganami mogą zastąpić pomidorki jajkami na twardo (wystarczą 2 sztuki). Można też dodać do smaku zwykłe rzodkiewki pokrojone w kostkę lub zastosować inne przyprawy, np. czubrycę zieloną. Życzymy smacznego!


Zobacz także: