Wraz z nadejściem wiosny pojawia się ogrom nowych możliwości. I nie mamy na myśli wyłącznie większej energii do działania, ale także o wiele większy wybór warzyw i owoców, które są niezastąpione dla naszych organizmów! Wszystkim uwielbiającym wiosnę podpowiadamy, w jaki sposób można wykorzystać dary natury. Na pierwszy ogień idzie wiosenne, lekkie ciasto z owocami!
Jak zrobić wiosenne ciasto z owocami? Przepis
Jakich składników potrzebujesz?
- 5 jajek,
- 250 g cukru (może być trzcinowy),
- 125 ml oleju rzepakowego,
- 450 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka mleka,
- 500 g dowolnych owoców (polecamy maliny, borówki lub truskawki),
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche składniki (oprócz cukru), a w drugiej miseczce jajka z cukrem ubij na kremową masę. Systematycznie dolewaj mleko i olej, wciąż ubijając masę.
- Połącz suche i mokre składniki, a następnie wymieszaj je dokładnie.
- Całość włóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto powinno piec się około godziny w temperaturze 170 stopni.
- Ciasto po ostygnięciu możesz posypać cukrem pudrem.
To banalnie proste i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto z pewnością umili Ci niejedno popołudnie. Możesz je potraktować jako zdrową przekąskę, połączyć z domowymi lodami czy podarować bliskim! Skorzystaj z kulinarnych możliwości, jakie zapewnia wiosna i pokochaj gotowanie i pieczenie na nowo! Życzmy smacznego, a po składniki do ciasta zapraszamy do Bee!
Zobacz także: