Szybkie, proste i smaczne danie? Jeżeli poszukujesz sprawdzonego przepisu na posiłek dla kilku osób, właśnie go znalazłeś! Oto krótki przepis, dzięki któremu stworzysz pyszną zapiekankę z bakłażana i cukinii.

Jak zrobić zapiekankę z bakłażana i cukinii? Przepis

Składniki, których będziesz potrzebować:

  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia (łyżka), kmin rzymski (szczypta),
  • łyżka octu balsamicznego,
  • duża cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • bakłażan,
  • cukinia,
  • krojone pomidory w puszcze (400 gramów),
  • 50 gramów parmezanu lub innego ulubionego sera.


A teraz przechodzimy do działania - oto sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od absolutnych podstaw – obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek, a następnie wrzuć je na rozgrzaną oliwę.
  2. Smaż przez kilka sekund (do momentu aż cebula zrobi się szklista) i dodaj pomidory z puszki.
  3. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Kolejny krok to dodanie octu balsamicznego i bazylii. Jeżeli dysponujesz świeżymi ziołami to świetnie. Jeśli nie – suszona przyprawa sprawdzi się równie dobrze.
  5. Gotuj przez około 10 minut, czyli do momentu aż sos nabierze gęstej konsystencji.
  6. Dokładnie umyj bakłażana i cukinię. Pokrój je w plastry i posyp solą, a następnie polej kilkoma kroplami oliwy i odstaw na 5 minut.
  7. Jeżeli posiadasz patelnię grillową, to nadszedł jej czas! Wrzuć warzywa na rozgrzane naczynie i smaż do momentu, aż ich skórka zrobi się ciemna.
  8. W tym samym czasie możesz zacząć rozgrzewać piekarnik (do 180 stopni).
  9. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą włóż warzywa i posyp serem, dopraw kuminem i polej sosem pomidorowym.
  10. Powtórz czynność do momentu, kiedy warstwy zapiekanki wypełnią 3/4 naczynia – na samej górze możesz dodać bonusową warstwę sera.
  11. Całość zapiekaj około 20 minut, aby ser się delikatnie przypiekł, a zapiekanka powinna roznosić po domu niesamowity zapach. Smacznego!


Zobacz także: