Szybkie, proste i smaczne danie? Jeżeli poszukujesz sprawdzonego przepisu na posiłek dla kilku osób, właśnie go znalazłeś! Oto krótki przepis, dzięki któremu stworzysz pyszną zapiekankę z bakłażana i cukinii.
Jak zrobić zapiekankę z bakłażana i cukinii? Przepis
Składniki, których będziesz potrzebować:
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia (łyżka), kmin rzymski (szczypta),
- łyżka octu balsamicznego,
- duża cebula,
- dwa ząbki czosnku,
- bakłażan,
- cukinia,
- krojone pomidory w puszcze (400 gramów),
- 50 gramów parmezanu lub innego ulubionego sera.
A teraz przechodzimy do działania - oto sposób przygotowania:
- Zaczynamy od absolutnych podstaw – obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę i czosnek, a następnie wrzuć je na rozgrzaną oliwę.
- Smaż przez kilka sekund (do momentu aż cebula zrobi się szklista) i dodaj pomidory z puszki.
- Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kolejny krok to dodanie octu balsamicznego i bazylii. Jeżeli dysponujesz świeżymi ziołami to świetnie. Jeśli nie – suszona przyprawa sprawdzi się równie dobrze.
- Gotuj przez około 10 minut, czyli do momentu aż sos nabierze gęstej konsystencji.
- Dokładnie umyj bakłażana i cukinię. Pokrój je w plastry i posyp solą, a następnie polej kilkoma kroplami oliwy i odstaw na 5 minut.
- Jeżeli posiadasz patelnię grillową, to nadszedł jej czas! Wrzuć warzywa na rozgrzane naczynie i smaż do momentu, aż ich skórka zrobi się ciemna.
- W tym samym czasie możesz zacząć rozgrzewać piekarnik (do 180 stopni).
- Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą włóż warzywa i posyp serem, dopraw kuminem i polej sosem pomidorowym.
- Powtórz czynność do momentu, kiedy warstwy zapiekanki wypełnią 3/4 naczynia – na samej górze możesz dodać bonusową warstwę sera.
- Całość zapiekaj około 20 minut, aby ser się delikatnie przypiekł, a zapiekanka powinna roznosić po domu niesamowity zapach. Smacznego!
Zobacz także: