W trakcie upałów nie ma lepszego orzeźwiającego napoju niż lemoniada. Jej słodko-kwaśny smak pobudza i dodaje energii. Sprawdzi się zarówno jako napój do obiadu, jak i na przyjęcie w ogrodzie. Z równą przyjemnością wypiją ją dorośli i dzieci, ponieważ po prostu jest smaczna. Jest to doskonałe rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy nie przepadają za samą wodą, a dbają o to, by się nie odwodnić. Najlepsze jest to, że taką lemoniadę można bez problemu zrobić w kilkanaście minut we własnym domu!

SPIS TREŚCI

  1. Lemoniada cytrynowa
  2. Lemoniada z miętą i imbirem
  3. Inne rodzaje lemoniad


Lemoniada cytrynowa

Najpopularniejszą lemoniadą jest oczywiście lemoniada cytrynowa. Kwasotę soku z cytryn przełamuje się odrobiną cukru, miodu lub stewii, a całość uzupełnia się wodą i kostkami lodu. Do smaku można dodać również listki mięty.

Przepis na lemoniadę cytrynową z miętą

Lemoniada z cytryną

Składniki:

  • 5 cytryn,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 litr wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej),
  • świeże liście mięty,
  • kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciśnij sok z czterech cytryn, piątą pokrój w plastry.
  2. Wlej do dzbanka sok z cytryn, dodaj cztery łyżki cukru i zalej 1 litrem wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej.
  3. Opłucz i rozgnieć liście mięty, aby wyciągnąć ich aromat, a następnie dorzuć je do dzbanka.
  4. Dodaj kostki lodu i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Ozdób dzbanek pokrojonymi plastrami - część możesz wrzucić do środka - i gotowe. Smacznego!

Lemoniada z miętą i imbirem

Jeśli lemoniada cytrynowa już ci się znudziła, zawsze możesz dodać kolejne składniki, które nadadzą jej jeszcze głębszego i bardziej wyrazistego smaku. Niezwykłą popularnością cieszą się mięta z imbirem. O ile mięta nadaje lemoniadzie jeszcze więcej świeżości i przełamuje kwaśny smak cytryny, o tyle imbir dodaje jej wyrazistości i nieco ostrzejszego smaku. Taka lemoniada jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa, jako że imbir i mięta mają wiele właściwości leczniczych i odkażających. Pozostawiają też w ustach miły posmak.

Przepis na domową lemoniadę z miętą i imbirem

Składniki:

  • 3 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • świeże liście mięty
  • 1 litr wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej)
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Weź dwie cytryny i wyciśnij z nich sok. Trzecią pokrój w plasterki.
  2. Wlej sok do dzbanka. Wsyp cztery łyżki cukru (lub czegoś innego, co zapewni odpowiednią dawkę słodyczy - może to być miód lub stewia).
  3. Zetrzyj na tarce świeży imbir ze skórką i również wrzuć go do dzbanka.
  4. Świeże liście mięty przepłucz i pognieć w palcach, aby wyciągnąć ich aromat, a następnie dodaj do pozostałych składników.
  5. Wlej litr wody mineralnej i dorzuć kostki lodu, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  6. Ozdób dzbanek plasterkami cytryny. Pozostałe możesz dodać do lemoniady.

Pamiętaj, że kwasota cytryny nie powinna stłumić pozostałych smaków, dlatego zadbaj o odpowiednie proporcje. Jeśli lemoniada jest zbyt kwaśna, dodaj więcej wody i odrobinę cukru. Jeśli zbyt ostra, możesz wsypać jeszcze łyżeczkę cukru i dorzucić więcej mięty. Ważne, żeby smak pasował Tobie i Twoim gościom.

Inne rodzaje lemoniad

Lemoniady

Ile osób, tyle pomysłów na domowe lemoniady. Ostatnio dużą popularnością cieszą się lemoniady arbuzowe, ogórkowe i rabarbarowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować lemoniadę pomarańczową, truskawkową czy malinową. Doskonałym rozwiązaniem na zmienienie i wzbogacenie smaku lemoniady są gotowe syropy o nietypowych smakach, np. lawendowym czy różanym.

Ponadto w bardzo prosty sposób można zmienić lemoniadę w smoothie - wystarczy zblendować ją razem z kostkami lodu, nadając jej w ten sposób nieco inną konsystencję. Lato to doskonały moment, żeby trochę poeksperymentować i znaleźć smak, który najlepiej trafi w Twoje gusta.


Zobacz także: