Ryż brązowy z sosem pomidorowym

Dziś prezentujemy przepis nie tylko pyszny, ale również prosty i zdrowy - ryż brązowy w sosie pomidorowym. Brązowy ryż jest doskonały dla osób, które świadomie decydują się na konkretne produkty. Świetnie sprawdzi się jako główny składnik obiadu przy dietach różnego rodzaju. Danie jest bardzo łatwe, więc bez problemu może je wykonać laik albo osoba zabiegana, która nie ma czasu przygotowywać obiadu w kilku garnkach. Potrawa jest idealna dla wegetarian.

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2 porcje
Wartość energetyczna 1 porcji: 158 kcal

Składniki

  • ryż brązowy (50 g),
  • pomidory w puszce (400 g),
  • 2 cebule (ok. 200 g),
  • czosnek (1 ząbek),
  • bazylia świeża (kilka listków),
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę, posól ją i wrzuć do garnka ryż brązowy. Gotuj zgodnie z informacją na opakowaniu (na ogół ok. 20 minut).
  2. W czasie gdy ryż się gotuje, pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Smaż tak długo, aż delikatnie się zeszkli.
  3. Zgnieć praską ząbek czosnku i dodaj do cebulki (jeśli wolisz więcej czosnku, możesz pokroić dwa ząbki w cienkie plasterki i podsmażyć razem z cebulką).
  4. Dodaj na patelnię pomidory z puszki i smaż całość przez około 7-8 minut, aby odparować nadmiar wody z sosu.
  5. Przypraw sos solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Może to być oregano, zioła prowansalskie lub tymianek.
  6. Wyłóż ugotowany ryż na talerze, polej go sosem pomidorowym i przystrój listkami świeżej bazylii.

Piękno tej potrawy tkwi w jej prostocie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, za to prezentuje się smakowicie, a do tego jest bardzo lekka i zdrowa. Brązowy ryż dodaje jej oryginalności, a pomidory i bazylia zachwycą kolorami na talerzu. Potrawa doskonale nadaje się na letnie upały. Mamy nadzieję, że po obiedzie wykonanym na podstawie tego przepisu będziesz mieć same pozytywne wrażenia.

Smacznego!


Zobacz także: