Dziś witamy Was prosto z Tajlandii, prawdziwego królestwa ryżu. To absolutna podstawa niemal każdego tamtejszego przepisu. Smażony ryż serwuje się tu w asyście kurczaka, krewetek lub tofu. Fenomen tej potrawy polega na odpowiednim skomponowaniu sosu i perfekcyjnym ugotowaniu ryżu. Poniżej przedstawiamy zatem klasyk wśród klasyków, czyli ryż po tajsku.

ryż po tajsku

Czas przygotowania: 40 minut
Wartość energetyczna 1 porcji: 260 kcal
Liczba porcji: 2

Składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka oleju ryżowego,
  • 1 łyżeczka sosu z tamaryndowca,
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (lub dowolnego słodzika),
  • 1 jajko,
  • 150 g ugotowanego ryżu jaśminowego,
  • 1 cebulę,
  • 2 pieczarki,
  • 3 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pokrojonej papryczki chili,
  • 2 łyżki szczypiorku.

Sposób przygotowania

  1. Posiekaj drobno czosnek, cebulę pokrój w piórka, marchew w kostkę a pieczarki w większe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj czosnek.
  3. Po chwili dorzuć cebulę, marchew, grzyby i szczypiorek. Smaż aż warzywa będą miękkie cały czas mieszając.
  4. Wbij jajko, nie przestawaj mieszać.
  5. Dodaj ugotowany ryż, sos sojowy, cukier i sos z tamaryndowca. Cały czas mieszając, smaż jeszcze 2-3 minuty.

Mamy nadzieję, że ta prosta, ale jakże smaczna potrawa przypadnie Wam do gustu. Może zdecydujecie się przygotować smażony ryż z dodatkiem kurczaka, tofu lub krewetek? Po składniki zapraszamy do naszego sklepu ze zdrową żywnością, a po kulinarne inspiracje – na naszego bloga. Życzymy smacznego!


Zobacz także:


Średnia: 4.80 z 5 ocen