Przed świętami zwykle narzekamy na brak czasu. Mamy całą masę rzeczy do zrobienia, a 24 grudnia zbliża się coraz szybciej. Z tego powodu wielu z was woli szybkie i łatwe w wykonaniu przepisy na świąteczne dania. Nikt przecież nie chce spędzić kiklu przedświątecznych dni w kuchni.

Dlatego warto poznać błyskawiczny przepis na świąteczny deser - słodkie kulki z amarantusa ekspandowanego, zwane kulkami mocy. Są słodkie, ale zdrowe.

Przepisy na słodkie „kulki mocy”

1. Kulki amarantusowe z suszonymi owocami - wegańskie

Składniki:

  • pół szklanki daktyli
  • rodzynki - dosypujemy ich tyle, aby uzupełniły szklankę z daktylami,
  • półtorej szklanki amarantusa ekspandowanego,
  • garść orzechów (opcjonalnie).

Sposób przygotowania: Daktyle i rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 1,5h. Po tym czasie odcedzamy nasze owoce i blendujemy tak, aby stworzyły jedną całość. Do powstałej masy wsypujemy amarantus. Jeżeli zdecydujemy się dodać orzechy, to wsypujemy je na tym etapie, oczywiście drobno posiekane. Dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Najlepiej odstawić je na co najmniej 30 minut do lodówki, choć niecierpliwi mogą zacząć konsumpcję od razu.

2. Czekoladowe kulki amarantusowe (opcjonalnie: z masłem orzechowym)

Składniki:

  • 50-65 g amarantusa ekspandowanego,
  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej,
  • 40 g masła (opcjonalnie może być to masło czekoladowe).

Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Co jakiś czas mieszamy, aż do połączenia się składników. Do roztopionej masy wsypujemy amarantus. Dokładnie mieszamy i forujemy kulki. Gotowy deser wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Jak widać, amarantus ekspandowany może stać się bardzo ciekawym dodatkiem, który finalnie zdecyduje o wyjątkowości dania.


Zobacz także: