Witamy Was w kolejnym wpisie poświęconym kuchni tajskiej. Jakiś czas temu proponowaliśmy Wam tajską zupę z kurczakiem, a dziś przedstawiamy nieco urozmaiconą alternatywę – zupę tajską z mlekiem kokosowym!zupa tajska z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: ok. 25 min.
Wartość energetyczna: 1 porcja-/ 440 kcal
Porcja dla: 3 osób

Składniki

  • 1 duży batat,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 limonka,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 250 g krewetek (najlepiej średniej wielkości),
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 500 ml warzywnego bulionu,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • Garść kolendry (w zależności od upodobań),
  • Do smaku: sól, pieprz, ostra papryka.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od drobnego posiekania cebuli.
  2. Obierz i pokrój w kostkę batata.
  3. W garnku rozgrzej olej i dodaj pastę curry – całość podsmażaj przez 3 minuty, dokładnie mieszając.
  4. Do garnka wrzuć cebulę i batata, wciąż dokładnie mieszając.
  5. Po kilku minutach wlej bulion i gotuj całość przez 10 minut.
  6. Po upływie tego czasu dodaj mleczko kokosowe, doprowadź całość do wrzenia i gotuj zupę kolejne 5 minut.
  7. Dodaj krewetki i gotuj przez 3-4 minuty.
  8. Garnek zdejmij z ognia – dodaj szpinak, wyciśnięty sok z limonki i dopraw do smaku.

Przepyszna zupa tajska z mlekiem kokosowym gotowa! Mamy nadzieję, że zajrzycie na naszego bloga w poszukiwaniu kolejnych inspiracji z kuchni tajskiej. Póki co – życzymy smacznego!


Zobacz także: