Dziś będzie zielono, zdrowo i lekko. Pozostajemy wciąż w kuchni tajskiej, ale na moment zapominamy o aromatycznych zupach i naszą uwagę kierujemy w stronę sałatek, a konkretnie jednej: som tam! Sałatka z zielonej papai będzie idealna do pracy czy na uczelnię albo gdy macie ochotę na niestandardowy lunch.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 5 min.
Wartość energetyczna na 100 g: 83 kcal
Porcja dla: 6 osób
Składniki
- połowa zielonej papai (powinna być niedojrzała, z żółtym lub jasnozielonym środkiem),
- 1 średnia kapusta pekińska,
- 100 g fasolki szparagowej,
- ½ szklanki niesolonych orzeszków ziemnych,
- 50 g suszonych krewetek,
- 2 nieduże, ale bardzo dojrzałe pomidory,
- ¼ szklanki soku z limonki,
- 1-2 łyżeczki papryczki chili,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżeczki brązowego cukru.
Sposób przygotowania
- Pierwszy etap to siekanie: papaję i kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Fasolkę szparagową zblanszuj i pokrój na kawałki nie dłuższe niż 4 cm. Pomidory pokrój w ósemki.
- Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni i grubo posiekaj. Krewetki możesz utrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać.
- Czas na sos! Do miseczki wlej sok z limonki, dodaj 2 łyżki sosu rybnego, cukier i papryczkę chili – wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na talerzu ułóż kolejno kapustę pekińską, krewetki, fasolkę, pomidory oraz papaję.
- Tak przygotowaną kompozycję polej sosem i na końcu posyp orzeszkami ziemnymi.
Som tam to z pewnością potrawa niecodzienna. Połączenie papai z kapustą pekińską czy pomidorami stanowi jednak kompozycję, której musicie spróbować!
Zobacz także: