Dziś będzie zielono, zdrowo i lekko. Pozostajemy wciąż w kuchni tajskiej, ale na moment zapominamy o aromatycznych zupach i naszą uwagę kierujemy w stronę sałatek, a konkretnie jednej: som tam! Sałatka z zielonej papai będzie idealna do pracy czy na uczelnię albo gdy macie ochotę na niestandardowy lunch.

som tam, sałatka z zielonej papai

Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 5 min.
Wartość energetyczna na 100 g: 83 kcal
Porcja dla: 6 osób

Składniki

  • połowa zielonej papai (powinna być niedojrzała, z żółtym lub jasnozielonym środkiem),
  • 1 średnia kapusta pekińska,
  • 100 g fasolki szparagowej,
  • ½ szklanki niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 50 g suszonych krewetek,
  • 2 nieduże, ale bardzo dojrzałe pomidory,
  • ¼ szklanki soku z limonki,
  • 1-2 łyżeczki papryczki chili,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszy etap to siekanie: papaję i kapustę pekińską pokrój w cienkie paski. Fasolkę szparagową zblanszuj i pokrój na kawałki nie dłuższe niż 4 cm. Pomidory pokrój w ósemki.
  2. Orzeszki ziemne upraż na suchej patelni i grubo posiekaj. Krewetki możesz utrzeć w moździerzu lub bardzo drobno posiekać.
  3. Czas na sos! Do miseczki wlej sok z limonki, dodaj 2 łyżki sosu rybnego, cukier i papryczkę chili – wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Na talerzu ułóż kolejno kapustę pekińską, krewetki, fasolkę, pomidory oraz papaję.
  5. Tak przygotowaną kompozycję polej sosem i na końcu posyp orzeszkami ziemnymi.

Som tam to z pewnością potrawa niecodzienna. Połączenie papai z kapustą pekińską czy pomidorami stanowi jednak kompozycję, której musicie spróbować!


Zobacz także: