tajskie curry

Zastanawiasz się, co przyrządzić na obiad lub kolację, ale w głowie nie pojawiają się żadne kulinarne inspiracje? Może czas porzucić dobrze znaną strefę komfortu i spróbować czegoś zupełnie nowego? Tajskie curry z tofu to znakomity pomysł na szybkie, wyśmienite i w pełni wegańskie danie!

Czas przygotowania: ok. 25 min.
Czas smażenia: 11-15 min.
Wartość energetyczna na 100 g: 110 kcal
Porcja dla: 4 osób

Składniki

Do stworzenia pysznego tajskiego curry z tofu będziesz potrzebować:

  • 1 łyżkę oleju roślinnego,
  • 1 cebulę dymkę,
  • 4 łyżeczki tajskiej zielonej lub czerwonej pasty curry,
  • 125 g małych kolb kukurydzy,
  • 100 g różyczek brokułów,
  • 1 czerwoną paprykę,
  • 350 g klasycznego tofu,
  • 300 g chińskiego makaronu (ugotowanego),
  • 100 ml warzywnego wywaru,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 300 ml kokosowego mleczka,
  • 2 łyżki świeżej kolendry.

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od krojenia! Cebulę dymkę posiekaj w drobną kostkę, a kolby kukurydzy przekrój na pół. Tofu i czerwoną paprykę pokrój w paski, a kolendrę grubo posiekaj.
  2. Na woku rozgrzej olej i zacznij smażyć cebulę do miękkości. Następnie dodaj pastę curry, a po kilku sekundach dorzuć kolby i dokładnie wymieszaj.
  3. Całość zalej wywarem i kolejno sosem sojowym oraz mleczkiem kokosowym – cały czas dokładnie mieszaj i doprowadź do wrzenia. Od tego momentu całość gotuj jeszcze około minuty.
  4. Przyszedł czas na pozostałe warzywa i tofu: wrzuć je do woka i, mieszając od czasu do czasu, doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj patelnię pokrywką i pozwól gotować się warzywom jeszcze 5-7 minut.
  5. Na samym końcu dodaj makaron i podsmażaj z resztą dania nie więcej niż minutę.
  6. Tajskie curry podawaj na ciepło z odrobiną świeżej kolendry.

Mamy nadzieję, że tym prostym, ale jakże efektownym przepisem na wegańskie tajskie curry z tofu zachęciliśmy Cię do domowych kuchennych rewolucji i próbowania nieznanych dotąd smaków. Widzimy się w kolejnym wpisie z dawką smacznych inspiracji!


Zobacz także: