Do stworzenia pysznego tajskiego curry z tofu będziesz potrzebować:
- 1 łyżkę oleju roślinnego,
- 1 cebulę dymkę,
- 4 łyżeczki tajskiej zielonej lub czerwonej pasty curry,
- 125 g małych kolb kukurydzy,
- 100 g różyczek brokułów,
- 1 czerwoną paprykę,
- 350 g klasycznego tofu,
- 300 g chińskiego makaronu (ugotowanego),
- 100 ml warzywnego wywaru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 300 ml kokosowego mleczka,
- 2 łyżki świeżej kolendry.
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od krojenia! Cebulę dymkę posiekaj w drobną kostkę, a kolby kukurydzy przekrój na pół. Tofu i czerwoną paprykę pokrój w paski, a kolendrę grubo posiekaj.
- Na woku rozgrzej olej i zacznij smażyć cebulę do miękkości. Następnie dodaj pastę curry, a po kilku sekundach dorzuć kolby i dokładnie wymieszaj.
- Całość zalej wywarem i kolejno sosem sojowym oraz mleczkiem kokosowym – cały czas dokładnie mieszaj i doprowadź do wrzenia. Od tego momentu całość gotuj jeszcze około minuty.
- Przyszedł czas na pozostałe warzywa i tofu: wrzuć je do woka i, mieszając od czasu do czasu, doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj patelnię pokrywką i pozwól gotować się warzywom jeszcze 5-7 minut.
- Na samym końcu dodaj makaron i podsmażaj z resztą dania nie więcej niż minutę.
- Tajskie curry podawaj na ciepło z odrobiną świeżej kolendry.
Mamy nadzieję, że tym prostym, ale jakże efektownym przepisem na wegańskie tajskie curry z tofu zachęciliśmy Cię do domowych kuchennych rewolucji i próbowania nieznanych dotąd smaków. Widzimy się w kolejnym wpisie z dawką smacznych inspiracji!
Zobacz także: