Witajcie! Dziś po raz kolejny chcemy zaproponować Wam szybki i pyszny przepis, dzięki któremu przygotujecie pożywny lunch, obiad lub kolację. Przed Wami zupa tajska z kurczakiem!
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 15 min.
Wartość energetyczna na 100 g: 53 kcal
Porcja dla: 3 osób
Składniki
- 300 g filetu z piersi kurczaka,
- 1 kostka bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka sosu rybnego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- 1 cząstka papryczki chili,
- 200 g pieczarek,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 20 g przyprawy do zupy tajskiej,
- szczypta pieprzu i soli,
- 1 płaska łyżeczka posiekanego szczypiorku lub/i kolendry.
Sposób przygotowania
- Zaczynamy, jak zwykle, od krojenia. Papryczkę chili, czosnek i cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do nich przyprawę do zupy tajskiej. Pokrój także kolendrę i szczypior.
- W garnku przygotuj wywar: zagotuj wodę i dodaj do niej kostkę bulionu warzywnego.
- Kurczaka pokrój w paski, a pieczarki w kostkę i dodaj wszystko do garnka. Gotuj 10 minut lub do momentu, w którym pieczarki i kurczak zmiękną.
- Do garnka dodaj teraz podsmażone warzywa. Całość zalej mlekiem kokosowym i gotuj przez następne 5 minut.
- Zupę dopraw solą i pieprzem. Na etapie gotowania możesz dodać także szczypiorek i kolendrę.
- Gotowe! Zupę możesz zjeść bez dodatków lub podawać ją z ryżem, np. basmati.
Zupa tajska z kurczakiem to kolejny, niezwykle prosty przepis gwarantujący niezapomniane doznania smakowe. Wkroczyliście już na drogę orientalnych smaków?
Zobacz także: