Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna i szybko rozprzestrzenia się po całym świecie, zyskując przy tym wielu zwolenników. Zdecydowanie wartym uwagi daniem bezmięsnym, które perfekcyjnie nada się klimatyczną kolację albo spotkanie ze znajomymi, jest wegetariańska tortilla z grilla. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj pyszną tortillę w stylu tex-mex!
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4
Wartość energetyczna na 100 g: ok. 140 kcal
Składniki
- 4 tortille,
- 500 g fasoli pinto,
- 1 cebula czerwona pokrojona w plastry,
- 1 cukinia pokrojona w większe kawałki,
- 100-150 g sosu barbecue,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania
Składniki już mamy, czyli nadszedł czas na najlepszą część, czyli kuchcenie! Sam proces przygotowania wegetariańskiej tortilli jest bardzo prosty i nie zajmuje wiele czasu. Od czego zaczynamy?
- Po pierwsze, rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu.
- Następnie wrzuć na nią pokrojoną czerwoną cebulę i smaż około 5 minut.
- Po tym czasie dodaj kawałki cukinii i smaż kolejne 5 minut.
- Jeśli składniki zostaną już dobrze wysmażone, odłóż je na bok i połóż na patelnię fasolkę pinto.
- Smaż ją przez około 3 minuty, a następnie wlej na nią sos barbecue.
- Po krótkim podgrzaniu zdejmij patelnię z kuchenki.
- W kolejnym kroku umieść wszystkie składniki na tortilli i ciasno zwiń placek.
- Kiedy placek będzie już zwinięty, umieść go na rozgrzanego grilla i lekko przypiecz z każdej strony.
I voila! Tortilla gotowa, można zasiadać do stołu.
Zobacz także: