Wegetariańska tortilla z grilla

Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna i szybko rozprzestrzenia się po całym świecie, zyskując przy tym wielu zwolenników. Zdecydowanie wartym uwagi daniem bezmięsnym, które perfekcyjnie nada się klimatyczną kolację albo spotkanie ze znajomymi, jest wegetariańska tortilla z grilla. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj pyszną tortillę w stylu tex-mex!

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4
Wartość energetyczna na 100 g: ok. 140 kcal

Składniki

  • 4 tortille,
  • 500 g fasoli pinto,
  • 1 cebula czerwona pokrojona w plastry,
  • 1 cukinia pokrojona w większe kawałki,
  • 100-150 g sosu barbecue,
  • 1 łyżka oleju.

Sposób przygotowania

Składniki już mamy, czyli nadszedł czas na najlepszą część, czyli kuchcenie! Sam proces przygotowania wegetariańskiej tortilli jest bardzo prosty i nie zajmuje wiele czasu. Od czego zaczynamy?

  1. Po pierwsze, rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu.
  2. Następnie wrzuć na nią pokrojoną czerwoną cebulę i smaż około 5 minut.
  3. Po tym czasie dodaj kawałki cukinii i smaż kolejne 5 minut.
  4. Jeśli składniki zostaną już dobrze wysmażone, odłóż je na bok i połóż na patelnię fasolkę pinto.
  5. Smaż ją przez około 3 minuty, a następnie wlej na nią sos barbecue.
  6. Po krótkim podgrzaniu zdejmij patelnię z kuchenki.
  7. W kolejnym kroku umieść wszystkie składniki na tortilli i ciasno zwiń placek.
  8. Kiedy placek będzie już zwinięty, umieść go na rozgrzanego grilla i lekko przypiecz z każdej strony.

I voila! Tortilla gotowa, można zasiadać do stołu.


Zobacz także: