Churros to hiszpański przysmak przypominający pączki. Smażone w głębokim tłuszczu pręty z ciasta parzonego podaje się z gęstą, gorącą czekoladą. Deser ten jest bardzo smaczny, jednak ilość spożytych kalorii może przyprawić o zawrót głowy. Na szczęście, istnieje również przepis na churros w wersji fit.

Fit churros - przepis

Jakie składniki będą potrzebne? Aby zrobić churros w wersji light - bez cukru i bez smażenia - potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 ml mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego)
  • 200 g mąki bezglutenowej (może to być mieszanka mąk: ryżowej, ziemniaczanej i gryczanej w wybranych proporcjach)
  • 50 g masła o obniżonej zawartości tłuszczu
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika białego cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ksylitol i cynamon do posypania churros (można je zmiksować do gładkiej konsystencji pudru)

Zdrowe słodycze i przekąski >>

Sposób przygotowania:

Aby przygotować hiszpańskie churros w wersji fit należy:

  • Zagotować mleko, masło, ksylitol i sól.
  • Zmniejszyć ogień i następnie dodać mieszankę mąk i ucierać wszystko drewnianą łyżką przez ok. 2 min. Masa musi być gładka i odchodzić od brzegów garnka.
  • Otrzymaną masę należy dokładnie wystudzić.
  • Dodać do masy jajka (jedno po drugim, nie wszystkie na raz!) i ucierać mikserem aż do dokładnego połączenia się składników. Ciasto nie powinno mieć grudek i powinno być gładkie.
  • Tradycyjny kształt prętów można uzyskać wkładając ciasto do rękawa cukierniczego. Ciasto należy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem. Churros powinny mieć ok. 8-10 cm długości.
  • Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec smakołyk przez ok. 15-20 min.

Gotowy przysmak można posypać pudrem z ksylitolu i cynamonu. Aby deser miał tradycyjny smak i wciąż był fit można zrobić czekoladowy sos. Doskonale sprawdzi się rozpuszczona z odrobiną wody lub mleka gorzka czekolada. Będzie smacznie i zdrowo!


Zobacz także: