Churros to hiszpański przysmak przypominający pączki. Smażone w głębokim tłuszczu pręty z ciasta parzonego podaje się z gęstą, gorącą czekoladą. Deser ten jest bardzo smaczny, jednak ilość spożytych kalorii może przyprawić o zawrót głowy. Na szczęście, istnieje również przepis na churros w wersji fit.
Produkty do przygotowania fit churos
Fit churros - przepis
Jakie składniki będą potrzebne? Aby zrobić churros w wersji light - bez cukru i bez smażenia - potrzebne będą następujące składniki:
- 250 ml mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego)
- 200 g mąki bezglutenowej (może to być mieszanka mąk: ryżowej, ziemniaczanej i gryczanej w wybranych proporcjach)
- 50 g masła o obniżonej zawartości tłuszczu
- ziarenka z połowy laski wanilii
- 2 łyżki ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika białego cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- ksylitol i cynamon do posypania churros (można je zmiksować do gładkiej konsystencji pudru)
Sposób przygotowania:
Aby przygotować hiszpańskie churros w wersji fit, należy:
- Zagotować mleko, masło, ksylitol i sól.
- Zmniejszyć ogień i następnie dodać mieszankę mąk i ucierać wszystko drewnianą łyżką przez ok. 2 min. Masa musi być gładka i odchodzić od brzegów garnka.
- Otrzymaną masę należy dokładnie wystudzić.
- Dodać do masy jajka (jedno po drugim, nie wszystkie na raz!) i ucierać mikserem aż do dokładnego połączenia się składników. Ciasto nie powinno mieć grudek i powinno być gładkie.
- Tradycyjny kształt prętów można uzyskać wkładając ciasto do rękawa cukierniczego. Ciasto należy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem. Churros powinny mieć ok. 8-10 cm długości.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec smakołyk przez ok. 15-20 min.
Gotowy przysmak można posypać pudrem z ksylitolu i cynamonu. Aby deser miał tradycyjny smak i wciąż był fit, można zrobić czekoladowy sos. Doskonale sprawdzi się rozpuszczona z odrobiną wody lub mleka gorzka czekolada. Będzie smacznie i zdrowo!
Wartość energetyczna: 240 kcal (na 100g).
Zobacz także:
Średnia: 4.4 z 31 ocen