Impreza albo obiad w stylu meksykańskim? Oto przepis na serową tortillę, który nie sprawi Ci najmniejszych trudności. Przygotujesz ją w kilka chwil, a na pewno zasmakuje wszystkim Twoim gościom. Świetnie sprawdzi się podczas spotkania z przyjaciółmi. Prezentujemy bazowy przepis, który możesz urozmaicać wedle uznania - dzięki temu za każdym razem będzie smakować inaczej.

Tortilla serowa bez mięsa - prosty przepis

Składniki:

  • 4 sztuki pszennej tortilli
  • 200 g koziego sera
  • 200 g twardego sera, np. parmezanu
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • po pół łyżeczki ziół: bazylii, rozmarynu i oregano, ew. sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę wymieszaj z majonezem. Następnie do tak powstałej masy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz zioła. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw na kilka minut do lodówki, aby smaki mogły się połączyć.
  2. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ser kozi pokrusz. Wymieszaj oba sery w miseczce.
  3. Tortillę posmaruj sosem majonezowo-śmietanowym. Następnie posyp połową ilości obu serów. Pozostaw około centymetrowy rant wolnego miejsca. Dzięki temu ser nie wypłynie podczas grillowania.
  4. Drugą tortillę również posmaruj sosem i nałóż na pierwszy posypany serem placek. Lekko dociśnij, by placki dokładniej się ze sobą połączyły. Tak powstałe tortille serowe połóż na grillu i poczekaj, aż się zrumienią.
  5. W podobny sposób przygotuj kolejne placki tortilli.
  6. Przed podaniem pokrój tortille na mniejsze kawałki.

Tortille smakują doskonale zarówno podawane na ciepło, jak i w formie zimnej przystawki. Jeśli chcesz, do wnętrza placków możesz włożyć również inne dodatki, np. warzywa lub kawałki kurczaka. Możesz eksperymentować również z przyprawami dodawanymi do sosu. Preferujesz nieco pikantniejsze potrawy? Śmiało dodaj do tortilli pieprzu cayenne lub świeżych papryczek chilli.

Smacznego!

Wartość energetyczna (na 100 g): 490 kcal


Zobacz także: