Dziś przychodzimy do Was z rozgrzewającą i niemniej smakowitą propozycją dania jednogarnkowego, mianowicie indyjskiej zupy z czerwonej soczewicy. Gęsta, aromatyczna i syta idealnie sprawdzi się w jesienno-zimowe wieczory lub zawsze wtedy, gdy poszukujecie zdrowej i rozgrzewającej potrawy. Zupa jest nie tylko pyszna, ale także prosta w przygotowaniu – idealna dla tych z Was, którzy spędzają w kuchni jak najmniej czasu.

Dhal - zupa z soczewicy

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Wartość energetyczna: 380 kcal
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 800 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 180 g czerwonej soczewicy,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 600 ml wody (opcjonalnie bulionu),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kolendra (opcjonalnie).

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj duży garnek, rozgrzej w nim olej, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj przez kilka minut.
  2. Teraz czas na przyprawy – dodaj pieprz cayenne, garam masala, kurkumę i imbir. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
  3. Wsyp soczewicę, całość dokładnie wymieszaj.
  4. Dolej wodę lub bulion, a następnie pomidory w puszce (razem z sokiem) i mleczko kokosowe. Znowu wymieszaj.
  5. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj zupę przez następne 30 minut.
  6. Po tym czasie dopraw zupę solą i pieprzem, a jeżeli lubisz – dodaj też świeżą kolendrę.

Jesteśmy przekonani, że pokochacie indyjską zupę z czerwonej soczewicy w takim samym stopniu jak my. Szybka w przygotowaniu i zaskakująca głębokim smakiem skradła serce niejednego wegetarianina (i nie tylko!). A po więcej rozgrzewających przepisów zapraszamy oczywiście na naszego bloga.


Zobacz także:


Średnia: 4.80 z 7 ocen