Fabrykacja win owocowych i miodów

Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Jak sam pisze we wstępie, już wtedy - na przełomie XIX i XX wieku - wina produkowane z owoców były...
15,01
Opis
Prezentowany reprint to jedna z pierwszych książek, dotyczących wyrobu win owocowych i miodów, wydanych na ziemiach polskich. Jej autorem był wybitny specjalista - inspektor winnic w Austro-Węgrzech. Jak sam pisze we wstępie, już wtedy - na przełomie XIX i XX wieku - wina produkowane z owoców były lekceważone i niedoceniane, co tłumaczy interesami importerów południowoeuropejskich win gronowych. Wśród przedstawionych przepisów znajdują się receptury na tradycyjne polskie trunki, czyli miody pitne, a także wina z: - jagód, - malin, - porzeczek, - agrestu, - wiśni, - tarki (tarniny), - głogu, - berberysu, - rabarbaru, - liści winogron, - soku z brzozy. Przepisy proponowane przez Autora to tradycyjne polskie receptury. By z nich skorzystać, musimy jedynie poznać trzy terminy obecnie raczej nieużywane, a występujące w książce: rozynki - suszone winogrona, 1 kwarta - ok. 0,95 litra, 1 funt - ok. 0,4 kg.

Szczegóły - Fabrykacja win owocowych i miodów

  • Tytuł: Fabrykacya win owocowych i miodów
  • Autor: Konrad Niklewicz
  • Wydawnictwo Księży Młyn
  • Oprawa: Miękka
  • Rok wydania: 2008
  • Ilość stron: 98
  • Format: 12.5x17.5cm
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 46861902284KS
  • Język: polski
  • Podtytuł: Tradycyjne polskie receptury
  • Nr wydania: 2
  • ISBN: 9788361253129
  • EAN: 9788361253129
  • Wymiary: 12.5x17.5 cm

Dane producenta

Księży Młyn Dom Wydawniczy Michał Koliński, Księży Młyn 14, 90-345, Łódź, Polska, tel. 426327861, biuro@km.com.pl

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również




Zaoszczędź na wyprzedaży >>

Bestsellery - Kuchnia i diety

Nowości - Książki