jajka faszerowane awokado

"Nadziane" jajka to potrawa, która powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to zielona wersja pysznych jajeczek - z nadzieniem z awokado. Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasz przepis i je polubicie!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka kropel cytryny
  • 1-2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
  • mały ząbek czosnku (pomiń, jeżeli za nim nie przepadasz)
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka na twardo, następnie ostudź je w zimnej wodzie i obierz.
  2. Obrane jajka przekrój na pół i oddziel żółtka od białek.
  3. Awokado dokładnie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestkę ze środka.
  4. Wydrąż łyżką miąższ. Jeżeli awokado jest dojrzałe, zrobisz to z wielką łatwością.
  5. Wydobyty miąższ awokado i żółtka zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem. Do otrzymanej masy dodaj majonez, sok z cytryny, czosnek i przyprawy (ja do środka dodaję też troszkę szczypiorku).
  6. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i nadziej jajka.
  7. Na koniec posyp je szczypiorkiem i (jeżeli lubisz) papryką.

Życzymy smacznego!

Wartość energetyczna 1 porcji: 500 kcal


Zobacz także: