?Nadziane? jajka to chyba potrawa, która znajdzie się na każdym wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to zielona wersja pysznych jajeczek, które mam nadzieję wykorzystacie i polubicie :)

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka kropel cytryny
  • 1-2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
  • mały ząbek czosnku (pomiń jeżeli za nim nie przepadasz)
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:


1. Ugotuj jajka na twardo, następnie ostudź je w zimnej wodzie i obierz.
2. Obrane jajka przekrój na pół i oddziel żółtka od białek.
3. Awokado dokładnie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestkę ze środka.
4. Wydrąż łyżką miąższ. Jeżeli awokado jest dojrzałe, zrobisz to z wielką łatwością.
5. Wydobyty miąższ awokado i żółtka zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem. Do otrzymanej masy dodaj majonez, sok z cytryny, czosnek i przyprawy (ja do środka dodaję też troszkę szczypiorku).
6. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i nadziej jajka.
7. Na koniec posyp je szczypiorkiem i (jeżeli lubisz) papryką.

Życzę smacznego :)