"Nadziane" jajka to potrawa, która powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to zielona wersja pysznych jajeczek - z nadzieniem z awokado. Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasz przepis i je polubicie!
Składniki:
- 6 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- kilka kropel cytryny
- 1-2 łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
- mały ząbek czosnku (pomiń, jeżeli za nim nie przepadasz)
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie
- Ugotuj jajka na twardo, następnie ostudź je w zimnej wodzie i obierz.
- Obrane jajka przekrój na pół i oddziel żółtka od białek.
- Awokado dokładnie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestkę ze środka.
- Wydrąż łyżką miąższ. Jeżeli awokado jest dojrzałe, zrobisz to z wielką łatwością.
- Wydobyty miąższ awokado i żółtka zblenduj lub dokładnie rozgnieć widelcem. Do otrzymanej masy dodaj majonez, sok z cytryny, czosnek i przyprawy (ja do środka dodaję też troszkę szczypiorku).
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i nadziej jajka.
- Na koniec posyp je szczypiorkiem i (jeżeli lubisz) papryką.
Życzymy smacznego!
Wartość energetyczna 1 porcji: 500 kcal
Zobacz także: