Dzisiaj mam dla was przepis na bardzo prosty i szybki w wykonaniu pasztet z soczewicy. Chociaż jest to pasztet wegański, nie oprze mu się nawet najbardziej zagorzały mięsożerca! To świetna propozycja na Wielkanoc - spokojnie zdążysz ją wykonać w przedświątecznym zamieszaniu, bo nie wymaga dużo pracy. Robi się w zasadzie sam.

Ten pasztet od ma wielu miłośników. Oczywiście, można go robić także poza świętami- jest naprawdę smaczny, zdrowy i przede wszystkim szybki w wykonaniu. To doskonała alternatywa dla mięsnych dań.

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy (z żółtej też wyjdzie pyszny)
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebua
  • 3 jajka
  • 3-4 łyżki oleju (u mnie kokosowy)
  • przyprawy: sól i pieprz według uznania (ja dodaję po 2-3 szczypty), 1 łyżka słodkiej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka curry (jeżeli lubisz dodaj 2), pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki kolendry, opcjonalnie pół pęczka świeżej pietruszki.

Wykonanie:

  1. Soczewicę gotuj według przepisu na opakowaniu, do momentu osiągnięcia mokrej papki. Nie przejmuj się, jeśli papka wyda się zbyt rzadka, pasztet będzie bardziej soczysty. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 st.
  2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Marchew i cebulę przesmaż na oleju ok. 10 minut.
  5. Do ugotowanej soczewicy dodaj przyprawy, jajka i usmażoną cebulę z marchewką.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem formy.
  7. Piecz ok. 45-50 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia i wyjmij z formy.

Smacznego!

Wartość energetyczna 100 g pasztetu: 225 kcal


Zobacz także: