Nieraz mamy ochotę, by zje¶ć smaczne bułki. Niestety, przeszkod± zabraniaj±c± ich spożywania może być dieta, szczególnie ta bazuj±ca na niskiej ilo¶ci węglowodanów. Nie taki jednak diabeł straszny, jak go maluj±!

Okazuje się, że nawet podczas restrykcyjnej diety możemy zapewnić sobie apetyczny posiłek, który zaspokoi potrzeby naszych kubków smakowych. Dzisiaj pokażemy Wam, w jaki sposób można przygotować pyszne keto bułki z m±ki kokosowej, które z powodzeniem zast±pi± standardowe, pszenne bułki, szczególnie gdy jeste¶cie na diecie ketogenicznej. Zaczynamy!

keto bułki

Składniki

  • 0,5 szklanki m±ki kokosowej
  • 25 g (5 łyżek) łupiny babki jajowatej
  • 5 jajka
  • 1 szklanka wrz±tku (niepełna)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Sposób przygotowania

Aby przygotować keto bułki z m±ki kokosowej:

  1. Zbierz wszystkie składniki oraz przygotuj miskę.
  2. Wbij do miski 4 jajka, dodaj 2 łyżki octu jabłkowego, 1,5 proszku do pieczenia oraz łyżeczkę soli.
  3. Wymieszaj składniki w misce.
  4. Dodaj 0,5 szklanki m±ki kokosowej oraz 5 łyżek łupiny babki jajowatej. W trakcie mieszania tych składników dolewaj niepełn± szklankę wrz±tku.
  5. Odstaw miskę z wymieszanymi składnikami na około 15 min.
  6. Po tym czasie z powstałego ciasta ulep bułki.
  7. Nagrzej piekarnik do temperatury około 180-200 stopni Celsjusza.
  8. Piecz bułki w piekarniku przez około 20 minut, do momentu, aż stan± się rumiane.
  9. Po wypieczeniu bułek zaczekaj, aż wystygn±. Bon appétit!

W ten wła¶nie sposób możesz przygotować przepyszne bułki keto. Możesz oczywi¶cie dodać do nich ziarna lub inne składniki, a potem spożyć razem z innym posiłkiem. Bułki te s± ¶wietnym uzupełnieniem diety ketogenicznej. Jeżeli zależy Ci na zwiększeniu tłuszczu w diecie, możesz posmarować je masłem lub serwować z innymi dodatkami, na przykład z mięsem czy past±. Mamy nadzieję, że przypadn± Ci do gustu.

Jeszcze raz - smacznego!

Warto¶ć energetyczna w 100 g:170 kcal


Zobacz także:


¦rednia: 4.7 z 5 ocen