Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!
- Libra PL
-
9788368153347
-
1 dzień + czas dostawy
Opis
Ta pięknie wydana, bogato ilustrowana książka zabierze Was do świata smaków i aromatów prostej, ale pysznej kuchni Beskidu Niskiego. To jednocześnie wyjątkowy skarbiec tradycji, obrzędów codziennych i świątecznych Łemkowszczyzny.
„Adzymki, meryndia, mastyło, homiłki… to słowa brzmiące egzotycznie, ślady udziału Łemków w przebogatym świecie karpackich kultur. Ale za tymi słowami (a także za swojskimi dla naszego ucha kołaczami, plackami, pierogami) kryją się potrawy, w których łatwo zdołamy się nasycić i poczuć w domu, siadając przy piecu Pani Grażyny. Ziemniaki, kapusta, cebula, mąka, mleko, jajka, grzyby – z tego wszystkiego zrobicie sobie niejedną bogatą w smaki i wrażenia ucztę, nawet jeśli mieszkacie daleko od Ropek i Swystowego Sadu”. [Paweł Bravo, felietonista kulinarny „Tygodnika Powszechnego”]
„Jest to niezwykle cenna pozycja kulinarna nie tylko dla Łemków. Pisząc o kuchni, podając przepisy, autorka dzieli się jak chlebem opowieścią o dzieciństwie, swojej rodzinie. Wspomina historię wsi i jej mieszkańców, przywołuje rytuały obrzędowe świąteczne i te codzienne. Doskonale wie, o czym pisze, i robi to w sposób bardzo czytelny i sugestywny. Do tego stopnia, że jest się głodnym i ma się ochotę samemu przygotować każdą zaproponowaną przez nią potrawę”. [Julia Doszna, łemkowska pieśniarka ludowa]
„Niektórzy o Beskidzie Niskim piszą, inni go malują, ale tylko Grażyna potrafi zamknąć Beskid w smaku i zapachu,a potem podarować nam w książce, abyśmymogli wyczarować go we własnym domu”.[Maria Strzelecka, malarka, ilustratorka i pisarka, autorka m.in. książek z serii Beskid bez kitu ]
„ Częstujcie się! udowadnia, że kuchnia pomaga nam utrzymać więź z naszymi przodkiniami i uświadamia, jak wiele wysiłku wymagało wytworzenie smacznych, acz prostych dań:przepisy kuchni łemkowskiej, jak wszystkie potrawy chłopskiej kuchni, powstawały przede wszystkim z tego, co się samemu uprawiało i wyhodowało.Pod egzotycznymi często nazwami, jak palatka komperiany czy kiesełycia, odnajduję również smaki mojego dzieciństwa przenoszone z pokolenia na pokolenie przez moje babki zLubelszczyzny i Kujaw. Zachęcam do tej kojącej, kulinarnej podróży w czasie”. [Joanna Kuciel-Frydryszak, dziennikarka i pisarka, autorka m.in. książki Chłopki. Opowieść o naszych babkach ]
Szczegóły - Kuchnia łemkowska z Ropek. Częstujcie się!
- Autor: Grażyna Betlej-Furman
- Wydawnictwo Libra PL
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2024
- Ilość stron: 192
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788368153347
- Język: polski
- Podtytuł: Częstujcie się!
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788368153347
- EAN: 9788368153347
- Wymiary: 210 x 287 x 20 mm
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Mamy też: