Oto przepis na aromatyczną, rozgrzewającą zupę curry. Orientalny, niepowtarzalny smak zapewnią przyprawy, makaron ryżowy, mleczko kokosowe i grzyby shiitake. Jest pyszna, sycąca i będzie idealnym obiadem na przedwiośniu, kiedy wszyscy potrzebujemy więcej energii.

Pyszna, orientalna zupa curry jest prosta w przygotowaniu i łatwo przystosować ją do swoich możliwości: makaron ryżowy można zastąpić ziemniakami, batatami lub ryżem, a zamiast grzybów shiitake dodać pieczarki lub kurczaka.

Warto za to zrobić domową pastę curry – gotowa jest łatwo dostępna w marketach, ale tylko przygotowując własną, będziecie mieć gwarancję odpowiednich proporcji i intensywności smaku.orientalna zupa curry


Czas przygotowania: 30-40 minut
Wartość energetyczna na 100 g: 420 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

Czerwona pasta curry:

  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • kawałek świeżego korzenia imbiru (2 cm)
  • 5 łyżek stołowych świeżej kolendry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki
  • 3-5 łyżek sosu sojowego
  • 70 g przecieru pomidorowego

Zupa curry:

  • 1 średnia cebula (złota lub biała) lub 2-3 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 czerwonej papryki
  • kawałek kłącza imbiru (1-2 cm)
  • 1 mała łyżeczka przyprawy curry
  • 1 mała łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 100 g grzybów shiitake lub pieczarek
  • bulion warzywny lub roślinna kostka rosołowa
  • 1 l wody
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 4 łyżki oleju sezamowego (zamiennie: słonecznikowy lub rzepakowy)

Sposób przygotowania:

  1. Zblenduj w blenderze składniki na pastę curry – nie musi być idealnie gładka, wystarczy, by dobrze zmieliły się kawałki warzyw.
  2. Pokrój w drobną kostkę cebulę, czerwoną paprykę i czosnek, a imbir – w cienkie plastry. Grzyby umyj i pokrój na średnie kawałki.
  3. Weź duży, głęboki garnek i podgrzej w nim olej sezamowy. W olej wrzuć cebulę i duś ją do zeszklenia. Kolejno dorzuć: czosnek i imbir, następnie: paprykę, grzyby i przyprawy (curry, kmin i chilli). Duś przez kilka minut, pilnując, by się nie przypaliły.
  4. Dodaj zblendowaną pastę curry. Mieszaj całość przez kolejną minutę, po czym wlej mleko kokosowe i 1 litr wody z kostką rosołową lub bulion warzywny. Poczekaj, aż zacznie wrzeć, po czym zmniejsz ogień.
  5. Dodaj makaron i gotuj go w zupie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowe!

Tajska zupa curry na pewno zachwyci smakoszy kuchni azjatyckiej. Po przelaniu do misek możesz ozdobić ją liśćmi kafiru albo papryczką chilli.


Zobacz także:


Średnia: 4.75 z 4 ocen