Pasztet z cukinii zniewala swoim smakiem i aromatem. Jest ciekawym pomysłem na warzywny pasztet, idealny dla wegetarian. Danie z cukinii ożywi codzienny obiad i co ważne, zapewnia dużą dawkę witamin i pozytywnej energii. Warto poznać prosty przepis na pasztet z cukinii, który zawsze się udaje i świetnie smakuje.

Przetwory warzywne

Przepis na pasztet warzywny z cukinii

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
  • cebula
  • marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka bułki tartej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • świeża natka pietruszki
  • 2 jajka
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, oregano

Jak przyrządzić ten pyszny pasztet? Oto sposób przygotowania.

  1. Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i osuszamy. Nie obieramy warzyw ze skóry - ścieramy je na grubych oczkach tarki. Cebulę również ścieramy na tarce, tym razem na małych oczkach. Całość umieszczamy w misce, w której zrobimy masę na pasztet.
  2. Do cukinii z cebulą dodajemy ok. 2 łyżeczki soli, całość dobrze mieszamy. Po około 20-30 minutach należy masę odsączyć na sicie - warto zrobić to solidnie, dzięki czemu pasztet uzyska optymalną konsystencję i nie będzie wodnisty.
  3. Kiedy masa z cukinią i cebulą jest odciśnięta z nadmiaru wody, należy dodać do niej obraną i startą na drobnych oczkach tarki marchew, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, następnie kurkumę, paprykę, pieprz i oregano. Całość bardzo dokładnie mieszamy, by w masie równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy.
  4. Niewielką, podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej masę na pasztet. Powierzchnię pasztetu należy wyrównać łyżką. Chwilę wcześniej warto rozgrzać piekarnik do 180 stopni, ustawiając termoobieg.
  5. Wkładamy foremkę do piekarnika i pieczemy pasztet bez przykrycia przez około godzinę.


Zobacz także: