Pasztet z cukinii zniewala swoim smakiem i aromatem. Jest ciekawym pomysłem na warzywny pasztet, idealny dla wegetarian. Danie z cukinii ożywi codzienny obiad i co ważne, zapewnia dużą dawkę witamin i pozytywnej energii. Warto poznać prosty przepis na pasztet z cukinii, który zawsze się udaje i świetnie smakuje.
Produkty na pasztet z cukinii
Przepis na pasztet warzywny z cukinii
Składniki:
- 3 średnie cukinie
- cebula
- marchew
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka bułki tartej
- 5 łyżek kaszy manny
- świeża natka pietruszki
- 2 jajka
- przyprawy do smaku - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, oregano
Jak przyrządzić ten pyszny pasztet? Oto sposób przygotowania.
- Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i osuszamy. Nie obieramy warzyw ze skóry - ścieramy je na grubych oczkach tarki. Cebulę również ścieramy na tarce, tym razem na małych oczkach. Całość umieszczamy w misce, w której zrobimy masę na pasztet.
- Do cukinii z cebulą dodajemy ok. 2 łyżeczki soli, całość dobrze mieszamy. Po około 20-30 minutach należy masę odsączyć na sicie - warto zrobić to solidnie, dzięki czemu pasztet uzyska optymalną konsystencję i nie będzie wodnisty.
- Kiedy masa z cukinią i cebulą jest odciśnięta z nadmiaru wody, należy dodać do niej obraną i startą na drobnych oczkach tarki marchew, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, następnie kurkumę, paprykę, pieprz i oregano. Całość bardzo dokładnie mieszamy, by w masie równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy.
- Niewielką, podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej masę na pasztet. Powierzchnię pasztetu należy wyrównać łyżką. Chwilę wcześniej warto rozgrzać piekarnik do 180 stopni, ustawiając termoobieg.
- Wkładamy foremkę do piekarnika i pieczemy pasztet bez przykrycia przez około godzinę.
Zobacz także: