Letnie grillowanie tylko dla mięsożerców? Ależ skąd! Równie dobrze sprawdzą się dania bezmięsne, w tym także wegańskie sałatki. Zobacz, które przepisy warto wypróbować. Gwarantujemy, że dzięki nim zachwycisz także tych, którzy nie wyobrażają sobie grilla bez soczystej karkówki czy boczku.

Grill kojarzony jest przede wszystkim z dużą ilością kiełbasy, tłustego karczku i steków. Coraz popularniejszy staje się jednak grill w wersji bezmięsnej. Osoby, które zrezygnowały z obecności mięsa w codziennej diecie, także mogą cieszyć swe kubki smakowe podczas letnich, ogrodowych spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Doskonale sprawdzają się m.in. grillowane warzywa, sery czy produkty typowo wegańskie, takie jak tofu. Dzisiaj zajmiemy się jednak sałatkami, które mogą być zarówno dodatkiem, jak i samodzielnym daniem.

Sprawdź przepisy na pyszne i łatwe do wykonania sałatki na grilla.

Sałatka z grillowanym serem halloumi

Doskonała propozycja, bez której nie obędzie się żaden wegetariański grill. Halloumi to ser produkowany na Cyprze. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem, dlatego też trudno znaleźć osobę, której by nie posmakował. W postaci grillowanej jest jeszcze pyszniejszy. Smakuje doskonale zarówno samodzielnie, jak i podany na grzance, czy właśnie w sałatce. Przepis jest niezwykle prosty, a jego wykonanie nie zajmie więcej niż 10 minut.

Składniki:

  • ser halloumi
  • szpinak
  • 5-8 truskawek
  • roszponka/rukola
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść owoców granatu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności najlepiej jest wykonać sałatkę, a następnie dopiero zabrać się za grillowanie sera. Wtedy będzie ciepły i lekko chrupiący z wierzchu.

  1. Do miski dodajemy liście szpinaku wraz z roszponką lub rukolą. Dorzucamy umyte pomidorki koktajlowe, pokrojone na ćwiartki truskawki oraz ziarna granatu.
  2. W osobnym naczyniu przygotujemy sos. Wlewamy oliwę z oliwek, miód oraz sok z cytryny. Przyprawiamy niewielką ilością soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy.
  3. Teraz pora na najważniejszy składnik sałatki, czyli ser halloumi. Jeśli nasz jest w kostce, to kroimy plaster o grubości około 2 centymetrów i kładziemy go bezpośrednio na rozgrzanego grilla na dosłownie 30 sekund z każdej strony. Ważne, aby był zarumieniony.
  4. Teraz wystarczy wlać sos do wcześniej przygotowanej sałatki, wymieszać oraz ułożyć grillowany ser. Smacznego!

Sałatka z warzywami grillowanymi po grecku

Sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Znana jest jednak w wersji podawanej na zimno. Wegetariańskie dania na grilla to ciekawe kombinacje smakowe, dlatego też tak samo będzie i tym razem. Grecja słynie przede wszystkim ze wspaniałych oliwek, miodu, fety i warzyw takich, jak cukinia i bakłażan. Jak się okazuje, mogą być to także doskonałe przekąski na grilla. Wszystkie te składniki wykorzystamy w pysznej sałatce inspirowanej bogactwem południowej kuchni.

Składniki:

  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory malinowe
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Sos do sałatki posłuży nam także jako marynata do warzyw. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz.

Do osobnej miski wrzucamy pokrojoną w talarki o grubości około 1 centymetra cukinię oraz bakłażana i dolewamy mniej więcej połowę sosu, który już przygotowaliśmy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 minut.

Do osobnego naczynia dodajemy pokrojone pomidory, cebulę oraz oliwki.

W czasie, kiedy czekamy, aż warzywa nabiorą smaku w marynacie, wyłóżmy grilla folią aluminiową.

Po 10 minutach rozkładamy bakłażana i cukinię na folię. Na każdy plaster dodajemy średnio 10 gramów pokruszonej fety, lekko pieprzymy i kropimy odrobiną oliwy z oliwek.

Tak przygotowane warzywa grillujemy przez około 20-30 minut.

Kiedy talarki są już gotowe, dodajemy je do naczynia z pomidorami, oliwkami oraz cebulą. Teraz wystarczy dodać resztę sosu, wymieszać i pyszna sałatka jest już gotowa.

Potrzebujesz więcej przepisów na wegetariańskie dania z grilla?

Zobacz koniecznie:

>> Zdrowe inspiracje na grilla - grillowane awokado, wegańskie burgery i kanapki grillowe