Nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy, aby zachować zgrabną i szczupłą sylwetkę. Na szczęście istnieje bardzo wiele przepisów na niskokaloryczne i przy tym bardzo smaczne przekąski. Doskonałym przykładem są rogaliki pełnoziarniste w wersji fit. Ich wykonanie jest proste i nie zajmie wiele czasu.

Fit rogaliki - przepis

Jak zrobić ten zdrowy przysmak? Przepis na fit rogaliki pełnoziarniste nie jest skomplikowany.

Składniki do upieczenia 12 sztuk:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 25 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 25 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 20 g drożdży
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki erytrolu, ksylitolu lub innego zdrowszego zamiennika białego cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 100 g domowych powideł (smak według preferencji)
  • 1 białko jajka (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego (opcjonalnie)

Przepis na pełnoziarniste fit rogaliki

Fit rogaliki - jak zrobić? Sposób przygotowania

Aby cieszyć się smakiem fit rogalików z domowymi powidłami należy:

  1. Przesiać mąkę (wszystkie rodzaje wymienione w przepisie) przez sitko, dodać drożdże i wymieszać.
  2. Dodać resztę składników oprócz białka jajka i cukru kokosowego, a następnie wyrobić ciasto, przykryć je materiałem i włożyć je do lodówki na noc.
  3. Następnego dnia należy rozwałkować ciasto i wykroić z niego trójkąty, z których łatwo będzie uformować rogaliki.
  4. Roztrzepać białko jajka z cukrem kokosowym i posmarować nim dokładnie każdy trójkąt.
  5. Z grubszej strony trójkąta wyłożyć 1 łyżeczkę powideł, a następnie zawinąć rogaliki.
  6. Zawinięte rogaliki również można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kokosowym, aby były smaczniejsze.
  7. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 20 min.

Gotowy do spożycia przysmak można zaserwować podczas rodzinnego przyjęcia, schrupać jako słodki dodatek do kawy lub zabrać ze sobą do pracy. Jedno jest pewne – będzie smacznie i zdrowo.

Wartość energetyczna: 250 kcal (na 100 g)


Zobacz także:


Średnia: 4.1 z 29 ocen