Nie trzeba całkowicie rezygnować ze słodyczy, aby zachować zgrabną i szczupłą sylwetkę. Na szczęście istnieje bardzo wiele przepisów na niskokaloryczne i przy tym bardzo smaczne przekąski. Doskonałym przykładem są rogaliki pełnoziarniste w wersji fit. Ich wykonanie jest proste i nie zajmie wiele czasu.
Fit rogaliki - przepis
Jak zrobić ten zdrowy przysmak? Przepis na fit rogaliki pełnoziarniste nie jest skomplikowany.
Składniki do upieczenia 12 sztuk:
- 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 25 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 25 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 20 g drożdży
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki erytrolu, ksylitolu lub innego zdrowszego zamiennika białego cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
- szczypta soli
- 2 łyżki masła klarowanego
- 100 g domowych powideł (smak według preferencji)
- 1 białko jajka (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru kokosowego (opcjonalnie)
Fit rogaliki - jak zrobić? Sposób przygotowania
Aby cieszyć się smakiem fit rogalików z domowymi powidłami należy:
- Przesiać mąkę (wszystkie rodzaje wymienione w przepisie) przez sitko, dodać drożdże i wymieszać.
- Dodać resztę składników oprócz białka jajka i cukru kokosowego, a następnie wyrobić ciasto, przykryć je materiałem i włożyć je do lodówki na noc.
- Następnego dnia należy rozwałkować ciasto i wykroić z niego trójkąty, z których łatwo będzie uformować rogaliki.
- Roztrzepać białko jajka z cukrem kokosowym i posmarować nim dokładnie każdy trójkąt.
- Z grubszej strony trójkąta wyłożyć 1 łyżeczkę powideł, a następnie zawinąć rogaliki.
- Zawinięte rogaliki również można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kokosowym, aby były smaczniejsze.
- Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 20 min.
Gotowy do spożycia przysmak można zaserwować podczas rodzinnego przyjęcia, schrupać jako słodki dodatek do kawy lub zabrać ze sobą do pracy. Jedno jest pewne – będzie smacznie i zdrowo.
Wartość energetyczna: 250 kcal (na 100 g)
Zobacz także:
Średnia: 4.1 z 29 ocen