Majonez w 3 minuty - przepis

Jaja są symbolem Wielkanocy. Barwne pisanki cieszą oko, a pomysłowe dania z jaj urzekają smakiem. Nawet zwykłe gotowane jajko z majonezem przyprószone szczypiorkiem może stać się kulinarnym dziełem sztuki. Dlatego dziś proponuję niezwykle prosty i szybki przepis na majonez. Do jego wykonania będziemy potrzebować paru składników oraz blendera ręcznego.

Przepis na domowy majonez

Akcesoria:

  • blender ręczny- naczynie (np. miseczka, słoik) o szerokości nieco większej (2-3 cm) niż szerokość pojemnika do blendera.

Składniki:

  • pół szklanki oleju
  • jedno jajko
  • łyżeczka musztardy
  • sól do smaku

Na smak majonezu będzie miał wpływ rodzaj wybranego oleju i musztardy. Jeśli wolisz łagodne smaki wybierz łagodną musztardę oraz olej w miarę neutralny w smaku np. słonecznikowy, ryżowy.

Przygotowanie:

Dodaj do naczynia wszystkie składniki po kolei: olej, musztardę, jajko, sól i ewentualnie inne przyprawy wedle uznania. Zmiksuj, dosłownie po chwili majonez powinien być gotowy.

Naprawdę - to takie proste!

Wartość energetyczna w porcji 10 g majonezu: 65 kcal


Zobacz także: