Jaja są symbolem Wielkanocy. Barwne pisanki cieszą oko, a pomysłowe dania z jaj urzekają smakiem. Nawet zwykłe gotowane jajko z majonezem przyprószone szczypiorkiem może stać się kulinarnym dziełem sztuki. Dlatego dziś proponuję niezwykle prosty i szybki przepis na majonez. Do jego wykonania będziemy potrzebować paru składników oraz blendera ręcznego.
Przepis na domowy majonez
Akcesoria:
- blender ręczny- naczynie (np. miseczka, słoik) o szerokości nieco większej (2-3 cm) niż szerokość pojemnika do blendera.
Składniki:
- pół szklanki oleju
- jedno jajko
- łyżeczka musztardy
- sól do smaku
Na smak majonezu będzie miał wpływ rodzaj wybranego oleju i musztardy. Jeśli wolisz łagodne smaki wybierz łagodną musztardę oraz olej w miarę neutralny w smaku np. słonecznikowy, ryżowy.
Przygotowanie:
Dodaj do naczynia wszystkie składniki po kolei: olej, musztardę, jajko, sól i ewentualnie inne przyprawy wedle uznania. Zmiksuj, dosłownie po chwili majonez powinien być gotowy.
Naprawdę - to takie proste!
Wartość energetyczna w porcji 10 g majonezu: 65 kcal
Zobacz także: