Jaja ? są symbolem Wielkanocy. Barwne pisanki cieszą oko, a pomysłowe dania z jaj urzekają smakiem. Nawet zwykłe gotowane jajko z majonezem przyprószone szczypiorkiem może stać się kulinarnym dziełem sztuki. Dlatego dziś proponuję niezwykle prosty i szybki przepis na majonez. Do jego wykonania będziemy potrzebować paru składników oraz blendera ręcznego. 

Przepis na domowy majonez

SKŁADNIKI:

- pół szklanki oleju
- jedno jajko
- łyżeczka musztardy
- sól do smaku

AKCESORIA:

- blender ręczny
- naczynie (np. miseczka, słoik) o szerokości nieco większej (2-3 cm) niż szerokość pojemnika do blendera

WYKONANIE:

Dodaj do naczynia wszystkie składniki po kolei: olej, musztardę, jajko, sól i ewentualnie inne przyprawy wedle uznania. Zmiksuj, dosłownie po chwili majonez powinien być gotowy.

Naprawdę to takie proste :-)

Na smak majonezu będzie miał wpływ rodzaj wybranego oleju i musztardy. Jeśli wolisz łagodne smaki wybierz łagodną musztardę oraz olej w miarę neutralny w smaku np. słonecznikowy, ryżowy.