Indyjskie curry z kurczakiem - przepis
Dziś witamy się z Wami w towarzystwie wyjątkowych, indyjskich przypraw. Będziemy przyrządzać kultowe danie, które z pewnością zagości na stałe w Waszym jadłospisie. Przedstawiamy indyjskie curry z kurczakiem!

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Wartość energetyczna: 200 kcal
Liczba porcji: 3
Składniki
Przygotuj:
- 400 g piersi z kurczaka,
- ½ kg dojrzałych pomidorów (alternatywnie 300 ml pomidorowej passaty),
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ papryczki chili,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
- wyciśnięty sok z połowy limonki lub cytryny,
- ½ łyżki świeżo startego imbiru,
- ½ kremówki lub mleka kokosowego,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ½ łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokrój w kostkę.
- Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj ½ łyżeczkę kurkumy, garam masala i kuminu, dopraw szczyptą soli.
- Mięso włóż do miski z marynatą i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Na woku rozgrzej masło klarowane i podsmażaj na nim kurczaka aż do uzyskania złocistego koloru - odłóż do miseczki.
- Rozgrzej kolejne 2 łyżki masła, dodaj posiekany czosnek, imbir, garam masala oraz paprykę. Podsmażaj przez chwilę, następnie dodaj chili, cynamon i posiekaną cebulę. Smaż przez 5 minut.
- Do całości dodaj pomidory i poczekaj aż potrawa się zagotuje - wtedy dodaj kurczaka i duś wszystko przez kolejne 5 minut.
- Dodaj śmietanę i odrobinę masła, gotuj przez chwilę, cały czas mieszając.
- Całość podawaj z gotowanym ryżem i opcjonalnie z odrobiną kolendry.
Zobacz także: