domowa pizza casserole - dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna staje się ostatnio coraz bardziej popularnym sposobem odżywiania. Polega przede wszystkim na niskim spożyciu węglowodanów, dlatego też głównym składnikiem tej diety jest wszelkiego rodzaju mięso, nabiał i warzywa zielone, takie jak kapusta, brukselka czy awokado.

Jak zrobić keto-pizzę casserole? Przepis

Pizza Casserole to danie bez mąki, składające się z produktów bogatych w łatwo przyswajalne białko. Szybkie, proste i pyszne danie, które sprawdzi się, zwłaszcza jeżeli przebywasz na diecie ketogenicznej!

Do przygotowania czterech porcji keto-pizzy będziesz potrzebować:

  • spodu do pizzy,
  • kubek rozdrobnionej mozzarelli,
  • 340 g sera ricotta,
  • 450 g udek z kurczaka (bez kości i skóry),
  • 2 duże cukinie,
  • 100 g pepperoni.
  • przypraw.

Gotowy, bezglutenowy spód do pizzy na naturalnym zakwasie oraz przyprawy znajdziesz niżej, w sekcji Polecane produkty. Możesz wykorzystać również znajdujace się tam sosy i pasaty pomidorowe.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w kostkę, a pepperoni w plasterki.
  2. Udka wrzuć na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu – jak tylko zrobią się miękkie, rozdrobnij je widelcem.
  3. Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka, ricottę, cukinię i połowę pepperoni – dopraw solą i pieprzem.
  4. Piecz 25 minut w temperaturze ok. 160 stopni.
  5. Kilka minut przed zakończeniem pieczenia posyp pizzę mozzarellą i resztą pepperoni. Zapiekaj przez 5 minut i gotowe!

Każda dieta, nawet dieta ketogeniczna, może być ciekawą przygodą kulinarną, dzięki której odkryjesz nieznane dotąd połączenia i smaki. Kto wie, może dzięki temu rozbudzisz w sobie pasję do gotowania i tworzenia własnych kompozycji?


Zobacz także: