Tradycje kulinarne Szwecji
- Hanami
-
9788365520531
-
48 godzin + czas dostawy
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola...
Opis
Pachnące cynamonowe bułeczki serwowane do kawy, krągłe soczyste klopsiki czy śledzie na sto różnych sposobów – to tylko przykładowe dania kuchni szwedzkiej. Skandynawska kultura kulinarna to również opowieść o tym, co jedli wikingowie, ukryta między wersami sag o bogach i bohaterach, wyprawa Karola Linneusza do Laponii czy anegdota o słodkich wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. To również historia produktów i ludzi, którzy mieli wkład w powstawanie współczesnej kuchni.
Tradycje kulinarne Szwecji to kolejna książka poświęcona nordyckiej kulturze kulinarnej autorstwa Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek – kulturoznawcy, dziennikarki i zdobywczyni wielu światowych nagród.
Szczegóły - Tradycje kulinarne Szwecji
- Tytuł: Tradycje kulinarne Szwecji
- Autor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
- Wydawnictwo Hanami
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2021
- Ilość stron: 240
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788365520531
- Język: polski
- ISBN: 9788365520531
- EAN: 9788365520531
- Wymiary: 165X235