Gulasz z soczewicy

Przepis na wegański obiad nie musi być wcale nudny i skomplikowany. Do akcji wkracza kilka składników, dostępnych w niemalże każdym sklepie. Dzisiaj na stole zagości gulasz z soczewicy, który jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nawet dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem, ten przepis okaże się banalny, ale już sam efekt w postaci aromatycznego, warzywnego gulaszu - palce lizać!

Czas przygotowania: 45 minut
Wartość energetyczna na 100 g: 42 kcal
Ilość porcji: 4

Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy,
  • 3 łyżki oleju,
  • 400 g ziemniaki,
  • 1 marchew,
  • ½ żółtej papryki,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 3 szalotki,
  • 3 sztuki suszonych pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka pomidorowej passaty / 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku,
  • duża szczypta mielonego imbiru,
  • sól morska do smaku,
  • szczypta chili do smaku,
  • 1 pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku zalej soczewicę zimną wodą, a następnie odstaw na co najmniej 1 godzinę, by się namoczyła. Po tym czasie zalej soczewicę świeżą wodą i gotuj do uzyskania miękkości (nie sól, bo stanie się twarda). Uważaj, żeby się nie rozgotowała.
  2. Szalotki obierz i pokrój drobno w kostkę, tak samo czosnek. Wrzuć je na rozgrzany olej w garnku i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.
  3. Marchew, suszone pomidory, papryki i ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Wrzuć pokrojone warzywa do garnka z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj wszystkie przyprawy i zamieszaj. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając całość.
  4. Ostatnim krokiem jest wlanie bulionu oraz pomidorów z puszki bądź passaty. Wszystko wymieszaj i gotuj do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie. Na sam koniec możesz już dodać ugotowaną soczewicę. Danie na talerzu oprósz świeżą pietruszką.

Przepyszny, bezmięsny, rozgrzewający i jednogarnkowy obiad z soczewicy i warzyw to pomysł w sam raz na chłodniejsze dni. Soczewica jest niedroga i bardzo pożywna, a co więcej można wyczarować z niej wiele ciekawych dań.

Smacznego!


Zobacz także: