Przepis na wegański obiad nie musi być wcale nudny i skomplikowany. Do akcji wkracza kilka składników, dostępnych w niemalże każdym sklepie. Dzisiaj na stole zagości gulasz z soczewicy, który jest szybki i prosty w przygotowaniu. Nawet dla osób, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem, ten przepis okaże się banalny, ale już sam efekt w postaci aromatycznego, warzywnego gulaszu - palce lizać!
Czas przygotowania: 45 minut
Wartość energetyczna na 100 g: 42 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 200 g zielonej soczewicy,
- 3 łyżki oleju,
- 400 g ziemniaki,
- 1 marchew,
- ½ żółtej papryki,
- ½ czerwonej papryki,
- 3 szalotki,
- 3 sztuki suszonych pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 szklanka pomidorowej passaty / 1 puszka krojonych pomidorów,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- ½ łyżeczki suszonego tymianku,
- duża szczypta mielonego imbiru,
- sól morska do smaku,
- szczypta chili do smaku,
- 1 pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania
- Na samym początku zalej soczewicę zimną wodą, a następnie odstaw na co najmniej 1 godzinę, by się namoczyła. Po tym czasie zalej soczewicę świeżą wodą i gotuj do uzyskania miękkości (nie sól, bo stanie się twarda). Uważaj, żeby się nie rozgotowała.
- Szalotki obierz i pokrój drobno w kostkę, tak samo czosnek. Wrzuć je na rozgrzany olej w garnku i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.
- Marchew, suszone pomidory, papryki i ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Wrzuć pokrojone warzywa do garnka z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj wszystkie przyprawy i zamieszaj. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając całość.
- Ostatnim krokiem jest wlanie bulionu oraz pomidorów z puszki bądź passaty. Wszystko wymieszaj i gotuj do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie. Na sam koniec możesz już dodać ugotowaną soczewicę. Danie na talerzu oprósz świeżą pietruszką.
Przepyszny, bezmięsny, rozgrzewający i jednogarnkowy obiad z soczewicy i warzyw to pomysł w sam raz na chłodniejsze dni. Soczewica jest niedroga i bardzo pożywna, a co więcej można wyczarować z niej wiele ciekawych dań.
Smacznego!
Zobacz także: