Syrop klonowy to substancja słodząca wywodząca się z Kanady. Ma szerokie zastosowanie w kuchni oraz wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki swojemu wyjątkowemu, głębokiemu smakowi cieszy się dużą popularnością wśród miłośników słodkości na całym świecie. Ciekawe, który z naszych syropów klonowych stanie się Twoim ulubionym!
Syrop zwany płynnym złotem Kanady jest zagęszczonym sokiem pozyskiwanym z pnia klonu cukrowego. Ciecz skapuje do specjalnego zbiornika przez wywiercony w drzewie otwór. Uzyskany w ten sposób sok umieszczany jest w energooszczędnych parownikach, w których usuwana jest z niego woda i powstaje gęsty, lepki syrop wyglądem przypominający miód. Jest to produkt całkowicie naturalny i nie dodaje się do niego substancji konserwujących. W naszej ofercie prezentujemy szeroki wybór syropów zaufanych producentów. Syrop klonowy Bio Planet typu A to pełnowartościowy produkt rolnictwa ekologicznego o jasnym kolorze i delikatnym smaku. Syrop Terrasana C Bio charakteryzuje się bardziej intensywnym klonowym smakiem i ciemniejszą bursztynową barwą.
Syrop klonowy najczęściej używany jest do deserów - naleśników, gofrów, ciast, lodów. Można stosować go także do słodzenia kawy, herbaty, drinków i kakao. Istnieje też wiele sposobów na wykorzystanie go do dań wytrawnych - w sosie vinaigrette, daniach azjatyckich, stir fry lub marynatach do mięsa. Smak tego naturalnego syropu jest wyjątkowy, jednak nie jest to jego jedyna wartość. Przysmak ceni się za niską (w porównaniu z cukrem i miodem) kaloryczność oraz zawartość wielu witamin i minerałów takich jak: niacyna, fosfor, magnez, wapń, cynk, mangan, żelazo, selen. Istnieją badania twierdzące, że substancja wykazuje właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe, przeciwcukrzycowe i antybakteryjne. Jest idealna dla osób uczulonych na miód, które nie chcą używać białego cukru.
Syrop klonowy to wyjątkowy przysmak, którego szeroka gama zastosowań i właściwości z pewnością Cię zachwyci. Poznaj naszą ofertę smacznych i zdrowych syropów i wybierz swój ulubiony!