Jedzenie, mity i nauka

  • 9788366140295
  • 1 dzień + czas dostawy
Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych...

37.43 zł

-25%

49.90 zł

Dodaj do schowka

Opis

Czy można przytyć od produktów light? Czy można się uzależnić od cukru? Czy któraś z substancji słodzących jest zdrowa? Czy tłuszcz zawsze jest zły? A czy czosnek może wyleczyć przeziębienie? Jak jeść, żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać wszystkich potrzebnych substancji?

Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu. W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między prawdą a fałszem.

W tej książce Frida Duell prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy – od śniadań do słodkości – są łatwe w przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.

Frida Duell pracuje w Szpitalu Uniwersyteckim Karolinska (Karolinska Universitetssjukhuset) w Sztokholmie. Wcześniej była główną redaktorką czasopisma „Moderna Läkare” oraz pisała artykuły popularnonaukowe.

Szczegóły - Jedzenie, mity i nauka

  • Tytuł: Jedzenie, mity i nauka
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Marginesy
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2019
  • Ilość stron: 160
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788366140295
  • Język: polski
  • Oryginalny tytuł: Mat, myt, vetenskap: läkarens recept / Food, Myth & Science
  • Tłumacz: Rey-Radlińska Marta
  • Nr wydania: 1
  • ISBN: 9788366140295
  • EAN: 9788366140295
  • Wymiary: 17.0x24.0cm

Opinie

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt