Naturalnie Zdrowe Mąka łubinowa keto niskowęglowodanowa 500 g
- Naturalnie Zdrowe
-
5902721173894
-
1 dzień + czas dostawy
Czym jest łubin?
Łubin należy do rodziny roślin bobowatych, czyli jest spokrewniony, chociażby z soją. O ile największe zróżnicowanie gatunków łubinu jest na kontynentach amerykańskich, to roślina występuje praktycznie na całym świecie, a jej uprawy znajdują się również w Polsce. O ile wiele odmian jest trujących z powodu zawartości alkaloidów, to niektóre gatunki wykorzystywane są jako składnik pasz, a także surowiec do wyrobu mąk o niskiej zawartości węglowodanów.
Mąka łubinowa zamiast tradycyjnej mąki pszennej?
Mąka łubinowa to zmielone nasiona łubinu słodkiego. W wyniku rozdrobnienia nasion łubinu powstaje mąka, która ma strukturę ziarenek przypominającą trochę mąkę kukurydzianą. W smaku potrafi być lekko słona, słodka, a nawet mieć odrobinę goryczy – w rzeczywistości jest to praktycznie niewyczuwalne.
Mąka łubinowa idealnie zastąpi mąkę pszenną i ze względu na swój neutralny charakter i cechy chętnie dodawana jest do wypieku pieczywa. Ma doskonałe właściwości wiążące, co jest istotne przy bezglutenowych keto wypiekach. W połączeniu z wodą może służyć jako substytut jaj. Dodatkowo wydłuża świeżość wypieków. Z tego powodu często sięga się po nią przy wyrobie pieczywa, naleśników, ciastek, ciast, gofrów, deserów, pierogów, makaronów i placków. Przygotowując dania z mąki łubinowej o dodaniu większej ilości płynów. W przeciwieństwie do białej mąki, mąka łubinowa wyróżnia się niską zawartością węglowodanów i tłuszczu oraz dużą ilością białka i błonnika.
Mąka łubinowa – dobra do wypieku pieczywa keto?
Mąka łubinowa nie bez przyczyny polecana jest wszystkim na diecie keto. To znakomite źródło błonnika, a także solidna porcja białka. Dodatkowo jest to produkt, który naturalnie nie zawiera glutenu. Mąkę łubinową cechuje bardzo niski indeks glikemiczny wynoszący tylko 15. To znacznie mniej niż w przypadku białej mąki pszennej więc jest to również bezpieczna opcja dla wszystkich diabetyków. Ze względu na dużą zawartość białka, to świetna alternatywa polecana dla wegan i wegetarian, którzy nie jedzą mięsa.
Duża zawartość błonnika to największa zaleta mąki łubinowej. Pozwala nie tylko na regulację cyklu wypróżnień i wsparcie procesów trawiennych. Błonnik zaspokaja również uczucie głodu. Obecność w potrawach mąki łubinowej, w odróżnieniu od białej mąki obniża również ładunek glikemiczny potraw.
Należy pamiętać, że zwiększona ilość błonnika w diecie wymaga również odpowiednio większego spożycia płynów. Dotyczy to również przygotowywanych z użyciem maki łubinowej potraw. Szczególnie przy wyrabianiu ciasta można dodać trochę więcej wody.
Szczegóły - Naturalnie Zdrowe Mąka łubinowa keto niskowęglowodanowa 500 g
- Producent: Naturalnie Zdrowe
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 5902721173894
- EAN: 5902721173894
- Wymiary: 29 x 17 x 8 cm
Składniki - Naturalnie Zdrowe Mąka łubinowa keto niskowęglowodanowa 500 g
Mąka łubinowa (100% nasiona łubinu słodkiego).
Wartości odżywcze
- Wartość energetyczna 299 kcal / 1251 kJ,
- tłuszcze 5,6 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g,
- węglowodany 12 g,
- w tym cukry 2,6 g,
- białko 33 g,
- błonnik 34,3 g.
Sposób przygotowania i przechowywania
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja alergenna
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, gorczycę, orzeszki ziemne, inne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Dane producenta
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Popularne tematy: