W dobie wciąż niesłabnącej mody na zdrowe odżywianie oraz dietę wegetariańską, coraz więcej osób interesuje się,jak przyrządzić prosty i zdrowy pasztet warzywny we własnym domu. Taka potrawa sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy bardziej wyjątkowych okazjach - np. na świątecznym stole.
Przykładem niezwykle łatwego i szybkiego w przygotowaniu paszetu warzywnego jest pasztet z soczewicy, która obecnie jest już dostępna w większości sklepów spożywczych. Oto prosty przepis na zdrowy i bogaty w białko pasztet warzywny!
Przepis na pasztet warzywny z soczewicy
Do przygotowania pasztetu potrzebne będą:
- około 250 g soczewicy,
- 2-3 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- 3 ząbki czosnku,
- ćwiartka selera,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 jajka,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- olej, np. rzepakowy,
- sól,
- pieprz,
- przyprawy wg. uznania, np. słodka papryka, kurkuma, imbir.
Sposób przygotowania krok po kroku:
- Soczewicę należy dokładnie opłukać, a następnie umieścić w garnku, zalać dwiema szklankami wody, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować do czasu, aż soczewica rozpadnie się i utworzy miękką papkę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
- Zdejmujemy z gazu, dodajemy soczewicę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Po ostudzeniu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia i wypełniamy masą, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 35-40 minut.
Smaczny i zdrowy pasztet warzywny gotowy!
Zobacz także: