W dobie wciąż niesłabnącej mody na zdrowe odżywianie oraz dietę wegetariańską, coraz więcej osób interesuje się,jak przyrządzić prosty i zdrowy pasztet warzywny we własnym domu. Taka potrawa sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy bardziej wyjątkowych okazjach - np. na świątecznym stole.

Przykładem niezwykle łatwego i szybkiego w przygotowaniu paszetu warzywnego jest pasztet z soczewicy, która obecnie jest już dostępna w większości sklepów spożywczych. Oto prosty przepis na zdrowy i bogaty w białko pasztet warzywny!

Pasty kanapkowe

Przepis na pasztet warzywny z soczewicy

Do przygotowania pasztetu potrzebne będą:

  • około 250 g soczewicy,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 pietruszka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ćwiartka selera,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 jajka,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • olej, np. rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawy wg. uznania, np. słodka papryka, kurkuma, imbir.

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Soczewicę należy dokładnie opłukać, a następnie umieścić w garnku, zalać dwiema szklankami wody, dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować do czasu, aż soczewica rozpadnie się i utworzy miękką papkę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa do miękkości. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
  4. Zdejmujemy z gazu, dodajemy soczewicę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Po ostudzeniu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
  5. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia i wypełniamy masą, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 35-40 minut.

Smaczny i zdrowy pasztet warzywny gotowy!


Zobacz także: