Coraz częściej szukamy sposobów na to, by tradycyjne dania przyrządzić w sposób zdrowy i fit. Tak jest i w przypadku pasztetu. Nawet weganin może cieszyć się jego doskonałym smakiem, ponieważ z powodzeniem przygotować można go ze składników pochodzenia roślinnego. W dzisiejszym poście pokażemy jak przyrządzić pasztet warzywny z ciecierzycą. To niezwykle prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy amator gotowania. Taki pasztet będzie doskonałą przekąską, którą serwować można tradycyjnie, z żurawiną lub jako dodatek do pieczywa.
Przepis na pasztet warzywny ciecierzycą
Składniki:
- 250 g ciecierzycy gotowanej (najlepiej użyć tej z puszki lub słoika)
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- garść ulubionych orzechów lub nasion (np. orzechy włoskie, nerkowce, słonecznik)
- 150 ml pasty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki kminu rzymskiego, oregano i majeranku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Prosty przepis na pasztet warzywny z ciecierzycą pozwoli wykonać go, nie licząc czasu pieczenia, w dosłownie w kilkanaście minut.
- Kroimy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i po jej delikatnym rozgrzaniu, wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Po 2-3 minutach, możemy przykryć patelnię pokrywką, by marchew szybciej stała się miękka.
- Do gotowych warzyw dodajemy pastę pomidorową, kmin, oregano, paprykę oraz majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i ponownie doprowadzamy do zagotowania.
- Na suchej patelni prażymy wybrane nasiona lub orzechy.
- Do jednego naczynia wrzucamy przygotowane warzywa z pastą, ciecierzycę oraz orzechy lub nasiona. Doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania i blendujemy na gładką masę.
- Masę przekładamy do podłużnej formy posmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowe do spożycia pasztety warzywne znajdziesz tutaj »
Zobacz także: