Kawa to nieodzowny element każdego dnia. Pod tym stwierdzeniem mogłaby podpisać się większość z nas. Wśród różnych rodzajów tego ulubionego napoju jest też wersja latte. Jest to opcja dla tych, którzy wolą nieco łagodniejszą opcję kawy. Niektórzy traktują ją jako deser lub wspaniały dodatek do deseru. Lato to pora roku, która obfituje w wakacyjne wyjazdy i spotkania ze znajomymi przy kawie. Jeśli jesteśmy miłośnikami kawy latte, możemy przygotować ten pyszny napój w wersji letniej. Latte jest idealną bazą do kawowych deserów z bitą śmietaną lub do kaw mrożonych, których popularność latem jest naprawdę ogromna.

O latte słów kilka

Klasyczna wersja kawy latte to napar kawowy i mleko. Latte możemy przygotować w ekspresie, kawiarce lub zaparzyć zmielone ziarna. Ten napój w kolorze karmelowym, podany najczęściej w wysokich szklankach, z puszystą pianką na wierzchu, rozpieszcza podniebienie. Nie da się ukryć, że kawa latte to najczęściej zamawiana wersja kawy w restauracjach i kawiarniach. Z powodzeniem możemy jednak przygotować ten napój w domu. W porze letniej, kiedy temperatury są wysokie, świetnym pomysłem na podanie kawy latte będzie jej mrożona wersja, która pozwoli na orzeźwienie i schłodzenie. Walorów smakowych dodadzą z pewnością także takie dodatki jak lody, czekolada czy owoce. Świetnym, choć może nieco niepozornym dodatkiem jest także świeża mięta. Latte w wersji letniej może stać się naszym ulubionym rodzajem kawy.

Latte idealne na upały - przepisy

Mrożone latte (wersja podstawowa):

Składniki (4 porcje):

  • 3 łyżki kawy
  • 3 szklanki zimnej wody
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • kilka kostek lodu

Sposób wykonania:

  1. Zaparzamy kawę.
  2. Następnie mieszamy ją z mlekiem skondensowanym i wodą.
  3. Dodajemy kostki lodu.
  4. Mieszamy w blenderze aż napój zgęstnieje.
  5. Na końcu przelewamy gotową kawę do szklanek.

Mrożona kawa latte z lodami i czekoladą

Składniki (1 porcja):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 kostki lodu
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • gałka lodów waniliowych lub innych
  • kilka kostek białej czekolady
  • bita śmietana

Sposób wykonania:

  1. Kawę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą do połowy filiżanki.
  2. Wrzucamy 3 kostki lodu.
  3. Czekoladę rozpuszczamy i polewamy wewnętrzne ścianki szklanki.
  4. Następnie wkładamy kulkę lodów, wlewamy mleko, a następnie ostrożnie wlewamy zimną kawę.
  5. Kawa powinna oddzielić się od mleka i powinny powstać dwie warstwy.
  6. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Możemy oprószyć go także kawą rozpuszczalną lub kakao.

Malinowa kawa latte

Składniki:

  • 50 ml kawy
  • 1 szklanka mleka
  • garść świeżych malin lub 3 łyżeczki malinowego syropu
  • starta czekolada lub kakao

Sposób wykonania:

  1. Zaparzamy kawę w ekspresie/kawiarce lub ewentualnie zalewamy gorącą wodą kawę rozpuszczalną.
  2. Lekko podgrzewamy mleko (około 2 minut).
  3. Świeże maliny rozgniatamy łyżką lub w blenderze i nakładamy na dno szklanki. Zamiast malin można zastosować syrop.
  4. Podgrzane mleko spieniamy za pomocą spieniacza i zalewamy nim maliny.
  5. Zaparzoną kawę przelewamy do zwykłej szklanki i ostrożnie, lejąc po ściance szklanki od latte, przelewamy do mleka i malin.
  6. Wierzch możemy posypać startą czekoladą lub kakao.
  7. Zamiast malin możemy także wykorzystać inne typowo letnie owoce, np. truskawki, jagody, porzeczki.
  8. Owoce wedle uznania możemy dosłodzić, najlepiej naturalnym zamiennikiem cukru – erytrolem.

Truskawkowe latte na zimno:

Składniki (2 porcje):

  • 120 g truskawek
  • 300 ml zimnego mleka
  • ksylitol (naturalny zamiennik cukru) – w zależności od preferencji
  • 12 kostek lodu
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • listki świeżej mięty
  • 120 ml gorącej wody

Sposób wykonania:

  1. W 120 ml gorącej wody rozpuszczamy kawę, słodzimy ksylitolem według uznania i studzimy.
  2. Do ostudzonej kawy dodajemy 2 kostki lodu.
  3. Dwie truskawki zostawiamy, a pozostałe miksujemy w blenderze, aby powstał mus.
  4. Do gotowego musu dodajemy zimne mleko, a następnie miksujemy do utworzenia pianki.
  5. Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem ksylitolu na sztywno.
  6. Do dwóch wysokich szklanek do latte wrzucamy po 5 kostek lodu i wlewamy mleko truskawkowe.
  7. Następnie powoli i ostrożnie wlewamy schłodzoną kawę.
  8. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną oraz truskawkami i listkami świeżej mięty.