Zapraszamy do świata herbat firmy Teekanne.
Firma Teekanne posiada ponad 135 - letnie doświadczenie w produkcji herbat. W 1949 r. firma Teekanne wprowadziła na rynek składaną i nieklejoną dwukomorową torebkę, wykonaną z najdelikatniejszego papieru filtracyjnego. Dzięki temu rozwiązaniu woda optymalnie opływa herbatę z czterech stron, wydobywając pełnię smaku i aromatu z całego suszu. Wynalazek Teekanne zrewolucjonizował nawyki konsumpcyjne na świecie, co doprowadziło do rozwoju firmy TEEKANNE w koncern o znaczeniu światowym. Przechowywanie: Herbatę należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Po otwarciu opakowania należy je szczelnie zamknąć lub przechowywać herbatę w puszce czy szklanym naczyniu chroniącym przed światłem. UWAGA: Czarna herbata jest bardzo wrażliwa i podatna na inne aromaty. Dlatego nie należy jej przechowywać w towarzystwie herbat aromatyzowanych, ziołowych, owocowych lub z przyprawami, aby uniknąć ich wpływu na smak i aromat czarnej herbaty.
Jako producent Teekanne dba o jak najlepszą jakość swoich produktów, podtrzymując wieloletnie bezpośrednie relacje partnerskie ze swoimi dostawcami. Teekanne opowiada się za zrównoważonymi uprawami herbaty oraz wyznacza wysokie standardy działania, by sprostać wyzwaniom natury ekonomicznej, ekologicznej i socjalnej w krajach upraw.
W naszym sklepie oferujemy szeroki asortyment herbat Teekanne od ziołowych i owocowych, przez klasyczne herbaty czarne, zielone i białe aż po specjalne kolekcje herbat z całego świata. Ogromny wybór produktów sprawi, że na pewno znajdziesz tu swój ulubiony smak, który rozgrzeje Cię w chłodne zimowe dni, orzeźwi latem, będzie idealnym dopełnieniem podczas chwili relaksu lub przeniesie Cię w podróż do nieznanych zakątków świata.
Sposób parzenia herbaty różni się w zależności od jej rodzaju i jakości, dlatego najlepiej stosować się do opisu parzenia przedstawionego na opakowaniu. Jeśli chcemy wydobyć pełnię smaku naparu pierwszym krokiem podczas parzenia herbaty jest podgrzanie naczynia, gdyż zimne naczynie może doprowadzić do schłodzenia wody. Następnie umieszczamy torebkę w filiżance lub dzbanku i zalewamy gorącą wodą. Jeśli przygotowujemy herbatę w imbryku, najlepiej przykryć go, by zatrzymać gorące powietrze wewnątrz. Temperaturę wody i czas parzenia dobieramy odpowiednio do typu herbaty. Po upłynięciu odpowiedniego czasu, zdejmujemy pokrywkę i ponownie kilka razy zanurzamy torebkę, by herbata dobrze wymieszała się z wodą. Dzięki temu uzyskamy ładny, intensywny kolor i pełnię smaku.
W zależności od gatunku i typu herbaty parzenie może trwać od 1 do nawet 5 minut wodą o temperaturze od 75 do 95°C.
Dodatki do herbaty dorzucamy na samym końcu parzenia. Jeśli chcemy przyprawić napar mlekiem, cukrem lub cytryną, pamiętajmy by dodać je do gotowego, odcedzonego naparu. Kontakt soku cytryny z liśćmi herbaty powoduje uwalnianie się z nich szkodliwego glinu. Glin zawarty w herbacie nie rozpuszcza się w wodzie i nie przechodzi do naparu. Dopiero kontakt z cytryną wytrąca go z liści. Dodatek cukru w czasie parzenia zmienia gęstość wody i negatywnie wpływa na jej zdolność zwilżania liści. Natomiast miód dodany do wody o temperaturze powyżej 80°C traci swoje cenne właściwości odżywcze.