Targroch Morwa biała 500 g

Morwa biała  - owoc drzewa liściastego, który kształtem przypomina jeżynę. Dodatkowo morwa biała zawiera: flawonoidy − mają działanie antyoksydacyjne. pektyn − wspomagają prawidłowe funkcjonowanie...

17.99 zł

-10%

19.99 zł

Cena za kg : 35.98zł

Dodaj do schowka

Opis

MORWA BIAŁA SUSZONA

Kształtem i wielkością przypomina wydłużone owoce jeżyn lub malin. Zebrana wprost z drzewa ma kolor perłowy, a ususzona wpada w odcienie beżu i jasnego karmelu.  Pochodzi z południowo-wschodnich terenów Azji, jednak obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach, ze względu na prozdrowotne i wspomagające odchudzanie właściwości. Świeże owoce morwy białej są nieco mdłe, jednak poddane suszeniu zachowują swoje cenne właściwości i zyskują głębszy, słodszy smak.

Morus alba...

… czyli właśnie morwa biała, to niewielkie drzewo liściaste o walorach leczniczych i ozdobnych. Każda z jego części charakteryzuje się innymi właściwościami i zastosowaniem. Wykorzystywany jest zarówno pień - jako surowiec meblarski - jak i liście, owoce oraz korzenie drzewa. Morwa jest popularnym składnikiem herbat i suplementów diety, służących poprawie sylwetki. Najlepszy efekt zapewnia jednak przyjmowanie samych suszonych owoców tej rośliny lub samodzielne przygotowywanie z nich naparów. Pozwala to na wyeliminowanie sztucznych substancji, zawartych zwykle w gotowych suplementach.

W dalekowschodniej apteczce

Z dobroci morwy, ze względu na pochodzenie, korzystała już dawna azjatycka medycyna ludowa. Także w Polsce owoc ten zaczął wzbudzać większe zainteresowanie badaczy, jednak nieco później, około XX wieku. Przypisywano mu właściwości oczyszczające (dzięki działaniu moczopędnemu) i regenerujące. Jako antyoksydant może wpływać na redukcję złego cholesterolu, a także wspierać dietę redukcyjną, odchudzającą. Wielu naukowców dostrzega potencjał morwy białej w leczeniu i przeciwdziałaniu niektórym nowotworom. Poza sporą ilością cukrów prostych owoce te zawierają flawonoidy, garbniki, pektyny oraz witaminy i minerały. Amerykański noblista, Leland H. Hartwell, udowodnił w XX wieku, że morwa biała to bardzo bogate źródło składników, wspomagających walkę z cukrzycą i otyłością.

Do kuchni, spiżarni i lunchboxa

Morwę białą warto jeść nie tylko z powodu jej cennych właściwości prozdrowotnych, ale także ze względu na kwestie praktyczne. Przygotowuje się z niej słodkie przetwory, nalewki, wina i napary. Morwa suszona to przekąska, która pasuje do wszelkich słodkich potraw, śniadań i sałatek. Doskonale komponuje się ze zbożowymi ciastkami, odżywczą owsianką, czy samodzielnie, jako słodki zamiennik kruchych ciastek.

Składniki - Targroch Morwa biała 500 g

Owoce morwy białej

Wartości odżywcze

W 100 g, W porcji 50 g, %RWS* w 50 g:

  • Wartość energetyczna 1442 kJ / 340 kcal, 721 kJ / 170 kcal, 9 %
  • Tłuszcz 2,6 g, 1,3 g, 2 %
  • - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g, 0,05 g, < 1 %
  • Węglowodany 65,1 g, 32,6 g, 13 %
  • - w tym cukry 14,7 g, 7,4 g, 8 %
  • Błonnik 11,3 g, 5,7 g, -
  • Białko 9,6 g, 4,8 g, 10 %
  • Sól** 0 g, 0 g, 0 %

Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).

Sposób przygotowania i przechowywania

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezammigdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch Morwa biała 500 g

  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229000880
  • EAN: 5903229000880
  • Wymiary: 27 x 16 x 7 cm