Mała historia kuchni. Dzieje się je

Wydana w okazałym formacie, okraszona mnó stwem dowcipnych ilustracji &bdquo Mała historia kuchni&rdquo to pełna zapachó w i smakó w opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początkó w wielkiej kuchni, po opisywany...
32,91
Opis

Wydana w okazałym formacie, okraszona mnó stwem dowcipnych ilustracji &bdquo Mała historia kuchni&rdquo to pełna zapachó w i smakó w opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początkó w wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent &ndash jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, któ ry upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.

Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?

Jaką drogą &ndash wraz z łączeniem dynastii &ndash wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?

Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?

Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspó lnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?

Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?

Gdzie mieściły się stolice smaku?

Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któ remu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, któ ry przepowiadał przyszłość świata?

Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!

Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bó br uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedakó w, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiató w.  

Łukasz Modelski &ndash historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu &ndash o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej ró wnie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwó jce prowadzi autorski program &bdquo Droga przez mąkę&rdquo ). Jego mistrzowsko przedstawioną &bdquo Małą historię kuchni&rdquo &ndash wplecioną w Wielką Historię &ndash czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.

Szczegóły - Mała historia kuchni. Dzieje się je

  • Autorzy: Łukasz Modelski, Adam Pękalski
  • Wydawnictwo bajka
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2020
  • Ilość stron: 64
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788365479570
  • Język: polski
  • ISBN: 9788365479570
  • EAN: 9788365479570
  • Wymiary: 28.0x31.0x1 cm

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również




Zaoszczędź na wyprzedaży >>

Bestsellery - Zainteresowania

Nowości - Książki