Mała historia kuchni. Dzieje się je
- bajka
- N/d
-
9788365479570
-
1 dzień + czas dostawy
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnó stwem dowcipnych ilustracji &bdquo Mała historia kuchni&rdquo to pełna zapachó w i smakó w opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początkó w wielkiej kuchni, po opisywany...
32,91 zł
Opis
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnó stwem dowcipnych ilustracji &bdquo Mała historia kuchni&rdquo to pełna zapachó w i smakó w opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początkó w wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent &ndash jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, któ ry upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.
Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?
Jaką drogą &ndash wraz z łączeniem dynastii &ndash wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?
Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?
Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspó lnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?
Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?
Gdzie mieściły się stolice smaku?
Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któ remu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, któ ry przepowiadał przyszłość świata?
Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!
Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bó br uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedakó w, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiató w.  
Łukasz Modelski &ndash historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu &ndash o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej ró wnie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwó jce prowadzi autorski program &bdquo Droga przez mąkę&rdquo ). Jego mistrzowsko przedstawioną &bdquo Małą historię kuchni&rdquo &ndash wplecioną w Wielką Historię &ndash czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnó stwem dowcipnych ilustracji &bdquo Mała historia kuchni&rdquo to pełna zapachó w i smakó w opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początkó w wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent &ndash jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, któ ry upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.
Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?
Jaką drogą &ndash wraz z łączeniem dynastii &ndash wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?
Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?
Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspó lnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?
Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?
Gdzie mieściły się stolice smaku?
Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któ remu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, któ ry przepowiadał przyszłość świata?
Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!
Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bó br uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedakó w, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiató w.  
Łukasz Modelski &ndash historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu &ndash o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej ró wnie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwó jce prowadzi autorski program &bdquo Droga przez mąkę&rdquo ). Jego mistrzowsko przedstawioną &bdquo Małą historię kuchni&rdquo &ndash wplecioną w Wielką Historię &ndash czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.
Szczegóły - Mała historia kuchni. Dzieje się je
- Autorzy: Łukasz Modelski, Adam Pękalski
- Wydawnictwo bajka
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2020
- Ilość stron: 64
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788365479570
- Język: polski
- ISBN: 9788365479570
- EAN: 9788365479570
- Wymiary: 28.0x31.0x1 cm
Recenzje
Recenzje
Inni Klienci kupili również
Mamy też: