Nawet skałę da się zjeść. Po co mi ta nauka? Tom 2

Czy kiedykolwiek siedzieliście na lekcji chemii, myśląc: po co mi to? Już nie musicie się zastanawiać! W tej książce znajdziecie praktyczne informacje, które wyjaśnią wam, do czego w życiu potrzebna jest chemia! Dlaczego jedzenie smakuje w określony sposób? Dlaczego woda w morzu jest słona? Czy to...
25,50

Opis

Chemia jest wszędzie, nawet na twoim talerzu!

Czy wiesz, że nasze codzienne czynności, takie jak jedzenie, picie czy nawet oddychanie, to procesy pełne chemii? Książka z serii „Po co mi ta nauka?” wprowadza czytelników w zaskakujący świat reakcji chemicznych, które zachodzą wokół nas każdego dnia. Autor z charakterystycznym dla siebie poczuciem humoru tłumaczy procesy takie jak: gotowanie czy zamrażanie, ale także wyjaśnia działanie naszego ciała. Przy okazji udowadnia, jak głęboko chemia jest zakorzeniona w naszym życiu. I że można ją zauważyć dosłownie wszędzie!

Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się, PO CO CI TA CHEMIA, to spieszymy z odpowiedzią!

Bliższe poznanie chemii pozwala na lepsze rozumienie świata – od tego, dlaczego warto jeść zarówno pokarmy roślinne, jak i zwierzęce, po zaskakujące właściwości wody morskiej, której skład mineralny jest podobny do płynów w naszym ciele. Książka oferuje też praktyczne wskazówki, jak wykorzystać wiedzę chemiczną w codziennym życiu, na przykład przygotowując zdrowsze posiłki czy poszerzając swoją wiedzę na temat różnych substancji, które spożywamy.

Książka „Nawet skałę da się zjeść” jest idealna dla każdego, kto chce spojrzeć na codzienne zjawiska z nowej, naukowej perspektywy. To pozycja, która nie tylko edukuje, ale także inspiruje do eksperymentowania i odkrywania procesów chemicznych wokół siebie. Dzięki niej chemia stanie się prawdziwą przygodą! 

Pobierz darmowy fragment


O serii

„Po co mi ta nauka?” – to fantastyczna i wciągająca seria książek popularnonaukowych, dzięki której odkryjecie najciekawsze sekrety wybranej dziedziny nauki. Wreszcie dowiecie się, do czego w życiu potrzebne są biologia, chemia i matematyka oraz zdobędziecie mnóstwo praktycznych informacji, jak wykorzystać tę wiedzę w codziennym życiu!


O autorze

Krzysztof H. Olszyński – doktor nauk medycznych pracujący w Polskiej Akademii Nauk i na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jego zaangażowanie dydaktyczne na Wydziale Lekarskim WUM zaowocowało nagrodą Kryształowy Lancet, przyznawaną przez Samorząd Studencki WUM dla najlepszego wykładowcy roku. Wiedzę biochemiczną wykorzystuje w kuchni, którą uznaje za swoje domowe laboratorium. Od dziesięciu lat tłumaczy książki dla dzieci i młodzieży. W serii „Po co mi ta nauka?” przekonuje, że nauka nie jest tylko dla badaczy, a jej miejsce nie jest tylko w laboratoriach. To część naszego codziennego życia i dosłownie każdy może pokochać biologię czy chemię od pierwszego wejrzenia!

Szczegóły - Nawet skałę da się zjeść. Po co mi ta nauka? Tom 2

  • Tytuł: Nawet skałę da się zjeść. Po co mi ta nauka? Tom 2
  • Autor: Krzysztof H. Olszyński
  • Wydawnictwo Świetlik
  • Seria Po co mi ta nauka?
  • Oprawa: Twarda
  • Rok wydania: 2024
  • Ilość stron: 144
  • Format: 24.0 x 30.0 cm
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 9788383713137
  • Język: polski
  • Nr wydania: 1
  • ISBN: 9788383713137
  • EAN: 9788383713137
  • Wymiary: 24x30 cm

Recenzje

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Inni Klienci kupili również