Targroch Quinoa - komosa ryżowa biała 1 kg

Quinoa – pochodzi z Ameryki Południowej, co tłumaczy jej nieco egzotyczną nazwę. Już 5 tysięcy lat temu była podstawą posiłków wojowników z imperium Inków. W Polsce często występuje jako komosa ryżowa – chociaż brzmi bardziej swojsko, to nadal mało kto wie, jak smakuje, z czym ją przyrządzić i......

17.68

Cena za kg : 17.68zł

Dodaj do schowka

Opis

Quinoa to nic innego jak komosa ryżowa. Swoją dość egzotyczną nazwę zawdzięcza południowoamerykańskiemu pochodzeniu. W imperium Inków była podstawą większości posiłków. Chociaż komosa ryżowa jest dostępna na naszym rodzimym rynku już od jakiegoś czasu, to niewielu z nas wie, jak ją przyrządzać.

Quinoa rośnie na terenach wysokogórskich Peru, Boliwii, Ekwadoru oraz Chile. Choć potocznie nazywa się ją „matką zbóż”, daleko jej do tej rodziny roślin. Określenie to zostało jej nadane dzięki właściwościom odżywczym. Warto tu zaznaczyć, że quinoa posiada wiele składników, które ciężko znaleźć w jednej roślinie.

W Polsce błędnie określa się komosę ryżową jako zboże, odmianę ryżu lub rodzaj kaszy. W błąd może również wprowadzić fakt, iż quinoę określa się również mianem ryżu peruwiańskiego. Z pomocą przychodzą biologowie. Stawiają oni tę roślinę w tej samej grupie co amarantus i grykę, czyli tak zwane pseudozboża.

Rośliny z tej rodziny nie są trawami, ale zawierają dużo skrobi w swoich nasionach. Nasiona quinoa zawierają dużo wartościowego białka. Nie zawierają glutenu. Roślina ta jest blisko spokrewniona ze szpinakiem i boćwiną – co sprawia, że również jej liście są jadalne. Quinoa jest naturalnym źródłem potasu, żelaza i magnezu.

Quinoa jest idealnym zamiennikiem kasz, makaronów i ziemniaków. Jest idealnym dodatkiem mięs, warzyw i sosów. Podkreśla smak potraw – sałatek, roślinnych kotletów.

Składniki - Targroch Quinoa - komosa ryżowa biała 1 kg

Ziarna komosy ryżowej.

Wartości odżywcze

W 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 50 g:

  • Wartość energetyczna 1490 kJ / 355 kcal, 745 kJ / 177 kcal, 9%
  • Tłuszcz 5,5 g, 2,8 g, 4%
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g, 0,4 g, 2%
  • Węglowodany 57,8 g, 28,9 g, 11%
  • w tym cukry 5,1 g, 2,6 g, 3%
  • Błonnik 6,8 g, 3,4 g, -
  • Białko 15,1 g, 7,6 g, 15%
  • Sól** 0,02 g, 0,01 g, <1%

Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g, %RWS* w 100 g:

  • Potas 674 mg, 337 mg, 34%
  • Magnez 313 mg, 157 mg, 83%
  • Żelazo 8,9 mg, 4,5 mg, 64%

Możliwe naturalne odchylenia.
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.

Sposób przygotowania i przechowywania

Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans. Quinoa sprawdzi się zamiast kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów. Doskonale podkreśli smak sałatek i roślinnych kotletów oraz dopełni dietetyczny lunch box.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Dane producenta/dystrybutora

TAR-GROCH-FIL T.Krakowski, M. Kijowski, F. Drożdż, J. Drożdż Sp. J., Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn

Recenzje

Ocena 

Dobrej jakości kasza i cena niska. Zawsze kupuję od Targrocha.

Ocena 

Super. Wystarczy wypłukać, namoczyć i zmiksować. Zagotować. Kaszka idealna.

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt

Szczegóły - Targroch Quinoa - komosa ryżowa biała 1 kg

  • Producent: Targroch
  • Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
  • Model: 5903229008152
  • EAN: 5903229008152
  • Wymiary: 29 x 18 x 8 cm

Inni Klienci kupili również