Orzechy › Orzechy włoskie

Jest 13 produktów.

Orzech włoski jest gatunkiem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W Polsce jest to drzewo pospolite, które często bywa uprawiane. Dziko natomiast występuje na Bałkanach, w środkowej i wschodniej Azji czy też w południowo-wschodniej Europie.

To właśnie jego owoce - orzechy są bardzo bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, a także kwasu linolowego. Ponadto zawierają również wiele niezbędnych dla zdrowia aminokwasów i minerałów, takich jak: magnez, potas, cynk czy fosfor. Składają się aż z ok 60% z tłuszczu, natomiast białko stanowi około 15%.

Dzięki swoim właściwościom orzechy włoskie powinny stanowić niezbędny element każdej diety. Ze względu na bardzo dużą ilość fosforu są polecane w szczególności osobom uczącym się. Ponadto powinny spożywać je kobiety w ciąży ze względu na występujący w nich kwas foliowy, który zapewnia prawidłowy rozwój płodu. Warto również wiedzieć, że zawarty w orzechach włoskich cynk jest częstym składnikiem kremów i maseczek do cery trądzikowej.

Liczne właściwości prozdrowotne to nie wszystko, bowiem orzechy są przede wszystkim smakowitą przekąską mającą swoje stałe miejsce w niemalże każdej kuchni.

Jak mogą być wykorzystywane w sztuce kulinarnej?
Przede wszystkim idealnie nadają się do chrupania jako przegryzka między posiłkami, co więcej mogą stanowić dodatek do porannych owsianek, musli, a także sałatek. Do sałatek można stosować również olej tłoczony na zimno z orzechów włoskich. Na bazie orzechów pieczonych znajdziemy również wiele ciast i ciasteczek, takich jak miodownik czy brownie.

© 2020 - All rights reserved Sklepy internetowe