Orzechy włoskie

Jest 6 produktów.
34,99 zł
w magazynie
PROMOCJA
34,79 zł
Cena regularna: 48.42 zł -28% Najniższa cena: 37,89 zł -8%
w magazynie
21,29 zł
w magazynie
9.27 zł/ za szt. w zest.
37,08 zł
w magazynie
10,19 zł
w magazynie
7,69 zł
wysyłka w 24 godziny

Orzech włoski jest gatunkiem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W Polsce jest to drzewo pospolite, które często bywa uprawiane. Dziko natomiast występuje na Bałkanach, w środkowej i wschodniej Azji czy też w południowo-wschodniej Europie.

Właściwości orzechów włoskich

Orzechy włoskie to cenne źródło białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dietetycy zalecają regularne spożywanie niewielkich ilości tych orzechów, ponieważ jest to zdrowe dla naszego organizmu.

Zawarte w orzechach włoskich białko to jeden z podstawowych składników odżywczych. Jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka oraz szeregu ważnych funkcji, które zachodzą w komórkach ludzkiego ciała. Zwiększone zapotrzebowanie na białko dotyczy kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci i niemowląt, a także osób, które regularnie uprawiają sport.

Błonnik pokarmowy to substancja, która wywiera korzystny wpływ na organizm człowieka, zwłaszcza na układ pokarmowy i układ krążenia. Błonnik reguluje pracę jelit i wspiera trawienie. Obniża stężenie glukozy we krwi i zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co sprawia, że jest on niezbędny w diecie osób chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia.

Włoskie orzechy są także bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, a także kwasu linolowego. Ponadto zawierają również wiele niezbędnych dla zdrowia aminokwasów i minerałów, takich jak: magnez, potas, cynk czy fosfor. Składają się aż z ok 60% z tłuszczu, natomiast białko stanowi około 15%.

Dzięki swoim właściwościom orzechy włoskie powinny stanowić niezbędny element każdej diety. Ze względu na bardzo dużą ilość fosforu są polecane w szczególności osobom uczącym się. Ponadto powinny spożywać je kobiety w ciąży ze względu na występujący w nich kwas foliowy, który zapewnia prawidłowy rozwój płodu. Warto również wiedzieć, że zawarty w orzechach włoskich cynk jest częstym składnikiem kremów i maseczek do cery trądzikowej.

Orzechy włoskie dla pięknej i zdrowej skóry

W składzie orzechów włoskich znajdziemy także mnóstwo składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Są to na przykład:

  • Cynk, który nie tylko wspomaga odporność, ale również poprawia kondycję naszej skóry. Wzmocnione naczynia krwionośne i szybsze gojenie się ran to pozytywne efekty działania cynku, które docenią zwłaszcza osoby zmagające się z problemami skórnymi, np. trądzikiem różowatym.
  • Witamina E, która uznawana jest za witaminę młodości i płodności. Nazywa się ją silnym antyoksydantem, który opóźnia procesy starzenia i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Korzystne efekty jej działania dostrzegą osoby posiadające cerę suchą i dojrzałą. Co więcej, witamina E redukuje poziom złego cholesterolu, chroni nas przed miażdżycą i zakrzepami, a także wspomaga pracę układu nerwowego.
  • Mangan, który pozytywnie wpływa na stan naszej skóry i wspiera funkcje seksualne. Jego niedobór może objawiać się wypadaniem włosów i przesuszoną skórą, a także rozdwojonymi paznokciami oraz bólem kości i stawów.

Liczne właściwości prozdrowotne to nie wszystko, bowiem orzechy są przede wszystkim smakowitą przekąską mającą swoje stałe miejsce w niemalże każdej kuchni.

Jak zastosować orzechy włoskie w sztuce kulinarnej?

Przede wszystkim idealnie nadają się do chrupania jako przegryzka między posiłkami. Orzechy włoskie najlepiej sprawdzają się jako smaczna przekąska, która zastępuje chipsy i ciasteczka. Co więcej, mogą stanowić dodatek do porannych owsianek, musli, a także sałatek. Do sałatek można stosować również olej tłoczony na zimno z orzechów włoskich. Na bazie orzechów pieczonych znajdziemy również wiele ciast i ciasteczek, takich jak miodownik czy brownie.

© 2024 - All rights reserved Sklepy internetowe