BioLife Pestki Słonecznika łuskane 350 g Bio

Ziarna słonecznika mogą być stosowane jako składnik deserów, sałatek oraz innych dań. Smakują doskonale uprażone na patelni, również jako przekąska. Nasiona słonecznika BIO są wspaniałym źródłem zdrowia, bogatym w kwas foliowy, wapń, żelazo, Wit. E i inne. Oprócz tradycyjnego zastosowania można w...

5.29 zł

Cena za kg : 15.11zł

Dodaj do schowka

Opis

Ekologiczne łuskane pestki słonecznika Bio Life pochodzą z kontrolowanych upraw (potwierdzone odpowiednim certyfikatem). Są bogatym źródłem fitosteroli, witamin - szczególnie witaminy E oraz witamin z grupy B, a także mikroelementów - cynku, żelaza, magnezu, miedzi, kwasu foliowego i innych. Można je jeść bez obróbki zastępując niezdrowe przekąski, albo wykorzystać do wszelkiego rodzaju deserów, ciasteczek, owsianki, granoli itp. Są po prostu smaczne dlatego podjadanie ich jest przyjemnym nawykiem. Duża zawartość odżywczych substancji wpływa korzystnie na nasz umysł i ciało.

Pestki słonecznika Bio Life mogą służyć jako dodatek do potraw w niezliczonej ilości przepisów. Zastosowanie znajdą w przyrządzaniu:

  • domowego muesli,
  • zdrowych ciasteczek,
  • kuleczek energetycznych,
  • zdrowych batoników,
  • granoli.

Pestki słonecznika najlepiej zjadać na surowo, wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Lekko uprażone są bardzo smaczne dlatego chętniej wtedy po nie sięgamy. Nie należy jednak zbyt często spożywać ich po obróbce termicznej. Tłuszcze w które są bogate pestki słonecznika w wysokiej temperaturze ulegają uszkodzeniu. Z powodzeniem zastąpimy nimi słodkie i słone przekąski.

Przepis na kulki mocy z pestek słonecznika
1 szklankę łuskanych pestek słonecznika Bio Life wsypać do blendera, dodać 1/4 szklanki sezamu, 1/2 szklanki migdałów - zmielić na proszek. 1 szklankę daktyli namoczyć w wodzie, gdy zmiękną dodać do mączki słonecznikowo-sezamowej, dodać 2 łyżki surowego kakao, 1 łyżeczkę cynamonu cejlońskiego i wszystko zblendować. Lepić małe kuleczki, gdy masa jest zbyt miękka można na chwilę wstawić ją do lodówki. Zrobione słodycze możemy obtoczyć w dowolnej posypce - kokosie, sezamie, surowym kakao albo w domowej polewie czekoladowej. Wybór zależy od upodobań kulinarnych.

Ziarna słonecznika mogą być stosowane jako składnik deserów, sałatek oraz innych dań. Smakują doskonale uprażone na patelni, również jako przekąska. Nasiona słonecznika BIO są wspaniałym źródłem zdrowia, bogatym w kwas foliowy, wapń, żelazo, Wit. E i inne. Oprócz tradycyjnego zastosowania można w prosty sposób przyrządzić z nich mleko słonecznikowe. Namoczone w wodzie przez noc ziarno wystarczy zmielić blenderem, odcedzić i cieszyć się smakiem pysznego mleka roślinnego np. do płatków kukurydzianych BioLife.

Składniki: słonecznik łuskany ekologiczny 100%.

Ostrzeżenia i pozostałe informacje: Produkt może zawierać śladowe ilości sezamu, soi, orzechów i produktów zawierających gluten.

Wartość odżywcza w 100 g:

  •     Wartość energetyczna: 2458 kj/ 594 kcal
  •     Tłuszcz: 49 g
  •     W tym kwasy nasycone: 5,7 g
  •     Węglowodany:12 g
  •     W tym cukry: 0,5 g
  •     Białko: 23 g
  •     Sól: 0 g

Przechowywanie:  Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Masa netto: 350 g

Certyfikat: PL-EKO-07-13903

Dane producenta: BioLife Sp. z o.o. , 17-100 Bielsk Podlaski, ul. Miodowa 17

Szczegóły - BioLife Pestki Słonecznika łuskane 350 g Bio

Opinie

Podziel się swoją opinią

Oceń produkt