Czekolada to chyba najbardziej popularna i rozpowszechniona słodkość na całym świecie. Wiele mówi się o jej pozytywnych właściwościach, ale jest też jeden poważny problem. Większość dostępnych w sklepach czekolad zawiera w swoim składzie ogromne ilości cukru, który nie jest obojętny dla zdrowia człowieka. Na szczęście temat szkodliwości "białej śmierci" poruszany jest coraz częściej i dzięki temu wielu producentów decyduje się na wypuszczenie na rynek zdrowszych odmian naszej ulubionej słodkości. Jakie zalety ma czekolada bez cukru i czym różni się od tradycyjnej?

Czekolada bez cukru - właściwości

Większość pozytywnych efektów wpływu czekolady na organizm człowieka związana jest z bardzo wysoką zawartością epikatechin w jej składzie. Związki te wpływają na tempo produkcji tlenku azotu, a także wspierają odporność, działając antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Najlepszym źródłem epikatechin jest czekolada gorzka bez cukru, gdyż zawiera w sobie najwięcej kakao.

Wróćmy do wspominanego przed chwilą tlenku azotu. Pełni on niezwykle ważną funkcję w organizmie. Tlenek azotu rozszerza światło naczyń krwionośnych, udrażniając żyły i poprawiając krążenie krwi. Dodając do tego jego wpływ na zwolnienie przebiegu oksydacji cholesterolu LDL (odpowiedzialnego za powstawanie miażdżycy), można powiedzieć, że kilka kostek gorzkiej czekolady dziennie może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Niestety, badania wykazały, że mleczna i biała czekolada bez cukru nie wykazuje takiego działania.

Na szczęście, jeśli ktoś nie jest fanem goryczy, to nic straconego. Pozostałe rodzaje czekolady bez cukru również są bardzo zdrowe.

Kolejnym pozytywnym efektem spożywania czekolady jest poprawa pamięci i koncentracji. Jako ciekawostkę należy przytoczyć też fakt, że w krajach o najwyższym spożyciu czekolady rodzi się najwięcej noblistów. Nie wykonano jak na razie badań dotyczących powiązania jednej i drugiej kwestii, ale z pewnością można się nad tym zastanowić.

Nie do pominięcia jest także fakt, że w czekoladzie znajdziemy serotoninę (oraz jej prekursor - tryptofan) oraz fenyloetyloaminę, czyli związki, które działają pozytywnie na układ nerwowy, regulując wiele ważnych funkcji organizmu i poprawiając nastrój.

Czekolada bez cukru zawiera w swoim składzie bardzo dużą dawkę magnezu, minerału, który wpływa na poprawne działanie wielu narządów i procesów przebiegających w naszych organizmie.

Jak powstaje czekolada bez cukru?

Czekolada bez cukru wykonywana jest za pomocą nowatorskiej technologii, polegającej na odpowiednim wykorzystaniu białej miazgi (pokrywa ona nasiona kakaowca), umożliwiającej wytworzenie naturalnego cukru. Technologia ta działa na razie tylko w przypadku gorzkiej czekolady. Czekolada mleczna bez cukru oraz jej biała odmiana wytwarzana jest obecnie przy wykorzystaniu  ksylitolu lub erytrolu, czyli zdrowszych zamienników białego cukru.

Czekolada bez cukru ma bardzo podobne właściwości do standardowej odmiany, ale ze względu na brak białego cukru, jest od niej znacznie zdrowsza. Chodzi tu nie tylko o to, że "biała śmierć" niweluje dużo pozytywnych efektów jedzenia czekolady, ale także o fakt, że do wykonania tabliczek niezawierających cukru wykorzystuje się więcej kakao.

Czekolada bez cukru - zalety

Podsumowując, czekolada bez cukru wpływa na:

  • układ naczyniowo-krwionośny (zmniejszając ryzyko pojawienia się groźnych chorób),
  • poprawę odporności organizmu (zwalczając stany zapalne i działając antyoksydacyjnie),
  • poprawę pamięci i koncentracji,
  • poprawę nastroju,
  • ogólne wzmocnienie organizmu i dostarczenie cennych składników odżywczych,

a w dodatku jest bardzo smaczna. Czego chcieć więcej?