Olej kokosowy >> to bardzo kontrowersyjny składnik. Z jednej strony jest demonizowany przez to, że w jego składzie znajduje się bardzo dużo tłuszczów nasyconych, z drugiej natomiast jest ceniony za swoje znakomite właściwości.

Właściwości oleju kokosowego

Według niektórych badań olej kokosowy >> zawiera bardzo dużo niezdrowych tłuszczów nasyconych, które mogą podnosić poziom "złego" cholesterolu w organizmie. Może to doprowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób serca i udarów mózgu. Z drugiej zaś strony, mimo że kwasy tłuszczowe nasycone stanowią aż 92% składu oleju kokosowego, to większość z nich to kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach, które nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowie.

olej kokosowy właściwości

Zalety stosowania oleju kokosowego

  • Niektóre badania pokazują, że regularne stosowanie oleju kokosowego zwiększa poziom tak zwanego "dobrego cholesterolu".
  • Kwasy tłuszczowe mogą przeciwdziałać chorobie Alzheimera i zapobiegać utracie pamięci.
  • Zawarty w oleju kokosowym kwas laurynowy i kaprylowy mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, a także poprawiają ogólną odporność organizmu.
Bardzo ciekawą właściwością oleju kokosowego >> jest to, że pomimo tego, że jest bardzo kaloryczny, to bardzo szybko zostaje przetworzony w energię, a także daje zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza się chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Olej kokosowy stosowany jest także jako naturalny antybiotyk. Badania naukowe wykazały, że dzięki zawartości kwasu laurynowego, znakomicie radzi sobie z próchnicą i infekcjami jamy ustnej, a także zwalcza bakterie gronkowca złocistego, które wywołują choroby skóry. Wykorzystuje się go także przy leczeniu grzybicy stóp. Kwasy o średniej długości łańcuchów pomagają w leczeniu chorób związanych z funkcjonowaniem mózgu, w szczególności mowa tu o chorobie Parkinsona i Alzheimera.


Zastosowanie oleju kokosowego

Na rynku znajdziemy dwa rodzaje oleju kokosowego - rafinowany i nierafinowany. Ten drugi jest bogaty w składniki odżywcze, gdyż pozyskuje się go mechanicznie, bez użycia wysokiej temperatury. Posiada także charakterystyczny smak i zapach. Olej nierafinowany powinien być wybierany przez osoby, które chcą wykorzystywać go jako zastępstwo masła lub dodawać do sałatek. Na jego bazie można także przyrządzać ciasta i torty. Wbrew powszechnej opinii nie należy jednak wykorzystywać go do smażenia

Olej kokosowy bardzo często wykorzystywany jest również w kosmetyce. Poza korzyściami, które może zaoferować od wewnątrz, stosuje się go również zewnętrznie. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują skórę, odżywiając ją, nawilżając i wygładzając. Z tego powodu szczególnie przyda się osobom o wysuszonej cerze. Antybakteryjne właściwości kwasu laurynowego sprawiają, że olej kokosowy bardzo dobrze radzi sobie z trądzikiem i wszelkiego rodzaju wypryskami. Olej tłoczony z kokosa jest także świetnym naturalnym filtrem UV i wykazuje działanie podobne do kremu z filtrem SPF 10. Olej kokosowy jest także znany ze swoich właściwości wybielających zęby. Może więc stanowić bazę dla własnoręcznie przygotowywanych past do zębów. Stosuje się go także zamiast odżywki na wysuszone i łamiące się włosy.

Olej kokosowy >> dzięki swoim niezwykłym właściwościom stał się niesamowicie popularny na całym świecie. Warto poznać jego możliwości i wprowadzić do swojej diety (i kosmetyczki) na stałe.