Suszone śliwki

Jest 15 produktów.

Jeszcze lepsza, skoncentrowana, pełna witamin i niesamowitych nut smakowych suszona śliwka. Już teraz dostępna w najróżniejszych odsłonach: owoce z pestkami lub ich pozbawione, z upraw ekologicznych (100% gwarancji jakości) oraz niesiarkowane.

Śliwki suszone w Bee.pl

Nasze produkty dostępne są w wielu rozmiarach opakowań, już od 70 g aż do 1 kilograma suszonego owocu.

Marki takie jak Targroch, Fresco, Bio Planet czy Big Nature zebrane zostały w jednym miejscu, by ułatwić Wam dostęp do najlepszych i najzdrowszych produktów w najbardziej okazyjnych cenach.

W naszej ofercie znajdziecie rewelacyjne odmiany śliwek suszonych, w tym suszone śliwki kalifornijskie, które doskonale nadają się do sporządzania nalewek oraz nadadzą niepowtarzalny smak nadzieniu do indyka, pieczonej szynki lub rolady. Dużą popularnością cieszą się także śliwki chilijskie znane z interesujących nut smakowych. Idealnie jako zdrowa przekąska, którą można zabrać ze sobą zarówno do pracy, jak i na spacer lub na dłuższą wędrówkę.

Zastosowanie suszonych śliwek

Śliwki suszone znajdą miejsce w naszej kuchni nie tylko od święta – będą także świetnym dodatkiem do deserów lub sosów zarówno tych słonych, jak i słodkich. Nie można zapominać o przepysznym sezonowym kompocie z suszonych śliwek z goździkami i pomarańczą, który umili nam jesienno-zimowe, chłodne wieczory. Ze szczytu stołu kłania się Wam również garniec bigosu, który, powiedzmy sobie szczerze, nie smakowałby tak samo bez pysznej, niezastąpionej, suszonej lub podwędzanej śliwki!

Śliwki kalifornijskie suszone – odmiana Petit d’Agen

Podobno jeśli zapytasz, czym różni się odmiana śliwki kalifornijskiej od tradycyjnej, odpowiedź brzmi – wszystkim. Wywodzi się ona z oryginalnych importowanych owoców Petit d’Agen. To właśnie dzięki tej odmianie śliwki produkowane w Kalifornii (z której pochodzi aż 99% tych owoców!) odróżniają się od innych. Ta legendarna śliwa przywędrowała do Kalifornii z Francji w czasie Gorączki Złota – stąd francuska nazwa odmiany, choć owoc został zaszczepiony na dzikiej śliwie w Ameryce.

W przeciwieństwie do pozostałych odmian śliwki kalifornijskie – te przeznaczone do suszenia – dojrzewają jako cały owoc z pestką na drzewie, z pominięciem fermentacji. Setki hodowców każde drzewo owocowe pielęgnują ręcznie, aby zapewnić plonom najwyższą jakość. Dodatkowo żyzne doliny Kalifornii wyróżniające się bogatą glebą oraz optymalną temperaturą w ciągu dnia i nocy sprawiły, że uprawa odmiany kalifornijskiej jest niemal perfekcyjna – temperatura, wilgotność, czas suszenia oraz rygorystyczne normy rolnicze robią swoje.

Co ciekawe, w samej Kalifornii produkuje się nie tylko same suszone śliwki, ale także przetwory – tak zwane koncentraty – które są ekstraktem wytwarzanym z odmiany śliwy Petit d’Agen bezpośrednio po jej zerwaniu z drzewa. Produkt ten stosuje się także w wielu wyrobach cukierniczych, a także jako dodatek do sosów czy nawet wyrobów mięsnych.

Jeśli cieknie Ci ślinka, nie musisz jednak wyruszać aż do Kalifornii. Suszone śliwki bez pestek znajdziesz na wyciągnięcie ręki w Bee – sięgnij także po ten wykwintny przysmak także bez dodatku konserwantów w postaci siarki.

Suszone śliwki – właściwości prozdrowotne

Suszone śliwki – choć dla niektórych mają może specyficzny smak i nadają potrawom intensywny charakter – są nieocenionym bogactwem cennych składników odżywczych. Z tego powodu warto je wprowadzić do swojej codziennej diety na stałe. To także doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek, jeśli w pracy czy podczas seansu filmowego wieczorem szukasz czegoś „na ząb”. Garść suszonych śliwek spowoduje, że poczujesz się syty, co sprawi, że mniej chętne sięgniesz po niezdrowe przekąski.

Fakty nie kłamią: te suszone owoce dostarczają sporą dawkę błonnika. Dodatkowo składniki odżywcze w nich zawarte, czyli spore ilości potasu, wapnia, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, a nawet beta-karotenu sprawiają, że mają one potwierdzone właściwości prozdrowotne.

Według naukowców z USA zawarte w śliwkach substancje powodują, że spożywanie ich regularnie może być elementem profilaktyki antyrakowej – produkt miałby chronić przede wszystkim przed rakiem jelita grubego. Okazuje się bowiem, że śliwki suszone zawierają związki fenolowe o silnym działaniu przeciwzapalnym. Dodatkowo redukują one wolne rodniki, co powoduje wolniejsze starzenie się komórek i tkanek organizmu.

To co wybierasz? Chilijskie śliwki suszone czy lokalne śliwki węgierki w wersji eko? Czekamy na Ciebie w Bee!

© 2022 - All rights reserved Sklepy internetowe