Brokuły, znane także jako zielony kalafior, to jedne z najzdrowszych warzyw na świecie. Warzywo to ma swoich zwolenników nie tylko pośród osób przebywających na dietach roślinnych, ale także wśród smakoszów dań mięsnych. To z pewnością zasługa ich delikatnego i uniwersalnego smaku, który pasuje niemal do każdego dania.

SPIS TREŚCI

Brokuły – właściwości
Brokuły – wartości odżywcze, właściwości, kalorie
Jak gotować brokuły?

Brokuły - właściwości

Brokuł oraz jego kiełki niszczą szkodliwe bakterie, które są niebezpieczne dla naszego żołądka – mogą bowiem powodować zapalenie przełyku i błony śluzowej oraz przyczyniać się do powstania wrzodów. To zielone warzywo jest także polecane w diecie osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym. Duża zawartość potasu udrażnia naczynia krwionośne i w efekcie obniża ciśnienie. Potas jest także odpowiedzialny za szybsze wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co także pomaga w regulacji ciśnienia.

To jednak nie koniec właściwości brokułów. Warzywa te są także dobrym źródłem witaminy C, dzięki czemu wzmacniają stawy i stymulują produkcję kolagenu. Witamina C w połączeniu z witaminą B2, zeaksantyną i luteiną doskonale wpływają również na oczy i wzrok – mogą nawet minimalizować ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Udowodniono także, że zielony kalafior sprawdza się w diecie osób cierpiących na cukrzycę. Ma bowiem nie tylko niski indeks glikemiczny (15), ale zmniejsza także ryzyko wystąpienia niektórych chorób ze strony układu sercowo-naczyniowego, na które diabetycy są bardziej narażeni. Niski IG oznacza także, że warzywa te sprawdzą się w dietach odchudzających – zaleca się jednak spożywanie ich w niewielkich ilościach, jako dodatek do dania, a nie jego główny składnik.


Brokuł >>


Brokuły – wartości odżywcze, właściwości, kalorie

Ile kalorii ma brokuł? Jakich witamin i minerałów dostarcza nam to zielone warzywo? Wszystkie niezbędne dane przedstawiamy poniżej:

Indeks glikemiczny - 15

Wartości odżywcze (na 100 g)

  • Wartość energetyczna - 35 kcal
  • Białko - 2,38 g
  • Tłuszcz - 0,41 g
  • Węglowodany - 7,18 g
  • Błonnik - 3,3 g

Witaminy:

  • Witamina C - 64,9 mg
  • Tiamina - 0,063 mg
  • Ryboflawina - 0,123 mg
  • Niacyna - 0,553 mg
  • Witamina B6 - 0,200 mg
  • Kwas foliowy - 108 μg
  • Witamina A - 1548 IU
  • Witamina K - 141,1 μg

Minerały:

  • Wapń - 40 mg
  • Żelazo - 0,67 mg
  • Magnez - 21 mg
  • Fosfor - 67 mg
  • Potas - 293 mg
  • Sód - 41 mg
  • Cynk - 0,45 mg

Jak gotować brokuły?

Brokuły można spożywać na surowo, dodawać do dań obiadowych, kolacji czy lunchu. Sprawdzają się także jako dodatek do sałatek czy zapiekanek. Najzdrowsze będą oczywiście gotowane brokuły, ale nie mówimy tu o tradycyjnej obróbce termicznej. Włożenie ich do zimnej, stopniowo podgrzewającej się wody może obniżyć ich wartość. To warzywa przygotowane na parze zachowają wszystkie cenne składniki odżywcze i pełnię smaku.

Dobrym sposobem jest także blanszowanie, które polega na chwilowym umieszczeniu warzyw we wrzątku i następnym oblaniu ich zimną wodą. Wszystko zależy jednak od rodzaju dania, które przygotowujesz – w przypadku kremu z brokułów możesz pozwolić sobie na podgrzanie tradycyjną metodą.

Jak przyrządzić brokuły w inny sposób? Te zielone warzywa są bardzo częstym składnikiem kuchni azjatyckiej – pieczone brokuły świetnie smakują w daniach typu stir fry, orientalnych wrapach, szaszłykach i wielu innych. Jak w przypadku każdych warzyw, chętnie sięgamy po przepisy na tzw. comfort food. Świetną propozycją przekąski są brokuły zapiekane w serze żółtym lub w asyście sera feta. Stanowią idealne uzupełnienie wieczornych serialowych czy filmowych seansów. Jeszcze innym pomysłem na urozmaicenie codziennego jadłospisu są brokuły w cieście – chrupiąca panierka i odpowiednio dobrany dip stawiają te warzywa w zupełnie innym, zaskakująco imprezowym świetle.


Zobacz także: