Domowe pierniczki



Aby zrobić pyszne i zdrowe pierniki trzeba mieć pyszną i zdrową przyprawę korzenną :) Oczywiście na sklepowych półkach bez problemu takie znajdziemy ale nigdy do końca nie wiemy co się z nich znajduje. W związku z tym proponuję wykonanie własnej przyprawy, która sprawi, że nasze pierniczki będą wyjątkowe :)


Czego potrzebujemy ?

  • 5 lasek cynamonu 
  • 2 łyżeczki goździków w całości 
  • 5 łyżeczek suszonego imbiru 
  • 1 gałka muszkatołowa 
  • 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 
  • 2 łyżeczki ziarenek kardamonu 
  • ziarenka z jednej gwiazdki anyżu 
  • 1/5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 


Jeżeli mamy elektryczny młynek wkładamy do niego wszystkie składniki i mielimy do momentu uzyskania proszku. Jeżeli nie mamy młynka, składniki ucieramy ręcznie w moździerzu. Po zmieleniu przesypujemy wszystko do słoika i możemy zabierać się za świąteczne wypieki :)

Podobny przepis znalazłam kiedyś na jednym z blogów kulinarnych i od tamtego czasu nie ma u mnie świąt bez tej przyprawy.

A TERAZ PRZEPIS NA PIERNIKI:

Składniki:

  • 250g mąki orkiszowej
  • 100g stopionego masła
  • 200g płynnego miodu
  • 100g masła orzechowego 
  • 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej (można dodać więcej lub mniej w zależności od upodobań)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej


Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i mieszamy do momentu aż się połączą. Masa będzie klejąca i dość gęsta, dlatego wałkujemy ciasto na powierzchni posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość 4mm. Przy pomocy foremek wycinamy nasze pierniki i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Po ostudzeniu dekorujemy według uznania, a dalej już wiadomo :)
Takie pierniki można przechowywać około 4 tygodnie.

SMACZNEGO!